V Aténách se po pěti týdnech otevřela burza, akcie prudce klesají

03.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 3. srpna (ČTK) - Aténská akciová burza po pětitýdenní přestávce vyvolané řeckou dluhovou krizí dnes obnovila provoz. Hlavní index řeckých akcií v úvodu obchodování vykazoval propad až o 22,8 procenta, akcie největší řecké komerční banky National Bank of Greece ztrácely dokonce 30 procent, což je jejich denní limit. Vyplývá to z průběžných dat burzy. Procentní propad je podle agentury Reuters rekordní.

Akciová burza byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června. Stalo se tak v rámci omezení pohybu kapitálu, které mělo zamezit masivnímu odlivu peněz a zabránit odchodu Řecka z eurozóny. Banky se znovu otevřely již 20. července, výběry z účtů ale zůstaly omezeny.

Omezení platí i pro domácí investory na aténské burze. Podle plánu, který schválila Evropská centrální banka (ECB), mohou k nákupu akcií využívat nové finanční prostředky za zahraničí, hotovost, kterou mají doma či v bezpečnostní schránce, nebo prostředky z nových bankovních účtů založených poté, co byl minulý pátek vydán výnos upravující pravidla fungování akciového trhu. Omezení mají zabránit odlivu kapitálu z řeckých bank.

Na zahraniční investory se žádná nová omezení nevztahují.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK