Euro oslabilo kvůli propadu na řecké burze

03.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. srpna (ČTK) - Dolar dnes posílil vůči euru, které tlačí dolů prudký propad na řecké akciové burze. Nárůst americké měny ale zmírnily neuspokojivé údaje o ekonomice Spojených států. Investoři nyní čekají na páteční zprávu o červencovém vývoji amerického trhu práce. Silná tvorba nových pracovních míst by mohla podpořit očekávání, že americká centrální banka (Fed) v brzké době přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Jednotná evropská měna dnes vůči dolaru sestoupila až na 1,0942 USD. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,0974 USD. \"Pokles na řeckém akciovém trhu dostal euro pod mírný tlak,\" uvedl analytik Judžiro Goto ze společnosti Nomura. Aténská burza zakončila první den obchodování po pětitýdenní přestávce poklesem o více než 16 procent.

Institut nákupních manažerů (ISM) dnes oznámil, že tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru v červenci zpomalilo. Index aktivity klesl na 52,7 bodu z červnových 53,5 bodu. Analytici přitom očekávali, že zůstane beze změny. Index se nicméně dál drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Vládní údaje dnes ukázaly, že spotřebitelské výdaje v USA se v červenci zvýšily pouze o 0,2 procenta, tedy nejpomalejším tempem za čtyři měsíce. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě USA podílejí více než dvěma třetinami.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK