Prodej aut v USA v červenci stoupl nečekaně silným tempem

03.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 3. srpna (ČTK) - Prodej osobních a lehkých užitkových vozů vzrostl v červenci meziročně o více než pět procent a byl silnější, než se čekalo. Dnešní údaje jednotlivých automobilek znovu naznačily, že americký automobilový trh směřuje ke svému nejlepšímu roku za 14 let. Trh táhnou nákupy velkých sportovně užitkových vozů (SUV) a pick-upů, které využívají levného benzinu a nízkých úrokových sazeb.

 

Největší americký automobilový výrobce General Motors zvýšil v meziročním srovnání prodej svých vozů o šest procent. Americká dvojka Ford Motors prodala o pět procent více vozů než před rokem a odbyt skupiny Fiat Chrysler vzrostl o šest procent.

Ford odhadl, že minulý měsíc se celkový prodej vozů na americkém trhu zvýšil o šest procent na 1,55 milionu. V celoročním přepočtu by to znamenalo asi 17,7 milionu vozů, což by byl nejvyšší odbyt od roku 2001.

Analytici oslovení agenturou Reuters čekali v červenci růst prodeje jen o tři procenta. V celém roce čekají odbyt zhruba 17,1 milionu aut, což by rovněž znamenalo 14leté maximum.

Japonská Toyota, který je trojkou amerického trhu, prodala o 0,6 procenta více aut než o rok dříve. Odbyt vozů Honda vzrostl o osm procent a podobně si vedla další japonská automobilka Nissan.

Jihokorejská Hyundai posílila prodej o šest procent na své dosavadní maximum. Také německý Volkswagen prodal o více než dvě procenta než před rokem a odbyt jeho nových verzí vozů Golf a Jetta byl proti loňskému červenci více než dvojnásobný.

Údaje o prodeji automobilů jsou důležitým ukazatelem vývoje celkových spotřebních výdajů. Ty zajišťují více než polovinu ekonomické aktivity Spojených států a kategorie spotřebitelských výdajů se na hrubém domácím produktu USA podílí zhruba dvěma třetinami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK