Akcie v USA v pondělí klesly, trh táhly dolů energie a Čína

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. srpna (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily, dolů je táhly zejména energetické tituly a rovněž obavy kolem vývoje v Číně. Za propadem akcií těžebních firem je pokračující pokles cen ropy, nejnovější údaje z čínského průmyslu pak vyvolaly obavy o kondici druhé největší světové ekonomiky. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index oslabil o 0,52 procenta na 17.598,2 bodu, zatímco širší index S&P 500 odepsal 0,28 procenta na 2098,04 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil obchodování na 5115,38 bodu se ztrátou 0,25 procenta.

Z jednotlivých sektorů v rámci indexu S&P zaznamenaly největší ztráty akcie v energetice v čele s těžařskými koncerny Exxon Mobil a Chevron, které na konci minulého týdne zveřejnily neuspokojivé čtvrtletní výsledky. Ceny ropy na světových trzích navíc v pondělí pokračovaly v poklesu a severomořská ropa Brent sestoupila na půlroční minimum pod 50 dolarů za barel. Ropu srážejí nové doklady o rostoucím přebytku nabídky suroviny na globálním trhu a signály zpomalování poptávky v Číně.

Wall Street v pondělí reagoval i na údaje o červencovém poklesu aktivity čínského průmyslu, který překonal původní odhady. Obavy ohledně kondice čínské ekonomiky zasáhly akcie amerických průmyslových firem, ale také akcie amerického výrobce elektroniky Apple, pro kterého je Čína důležitá z hlediska prodeje jeho chytrých telefonů iPhone. Akcie Applu klesly o 2,4 procenta a přispěly k poklesu indexu Nasdaq i S&P 500.

Na devizovém trhu posílil dolar. Investoři čekají na páteční zprávu o červencové zaměstnanosti v USA, která pravděpodobně ukáže na zlepšující se kondici amerického trhu práce. Dobrá statistika by mohla posílit očekávání, že americká centrální banka (Fed) v brzké době přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Americký dolar ke koši šesti hlavních světových měn zpevnil o 0,17 procenta na 97,508 bodu. Euro tlačil dolů prudký propad na řecké akciové burze, kde se po více než měsíci začalo v pondělí opět obchodovat. Euro k dolaru se v době závěru na newyorské burze pohybovalo kolem 1,0948 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK