Problémy se splatností vyřeší faktoring

06.08.2015 | , MQI Brno
Komerční sdělení


Faktoring nebo factoring je finanční služba odkupu krátkodobých pohledávek před dobou jejich splatnosti. Funguje podobně jako krátkodobý úvěr, kterým získáte potřebnou hotovost ve firmě.

Pokud se dlouhodobě potýkáte se špatnou splatností faktur od odběratelů, faktoring vám může výrazně ulevit. Své pohledávky předáte faktoringové společnosti, která vám okamžitě vyplatí dohodnutou částku a sama pak pohledávku vymáhá na dlužníkovi. Výše vyplacené částky se pohybuje v rozmezí 60-90 % nominální hodnoty pohledávky a cena záleží na její kvalitě a riziku. Můžete tak obdržet platbu za poskytnuté zboží či služby téměř okamžitě po dodání. Faktoringová společnost zároveň přebírá riziko nezaplacených pohledávek a může zajišťovat také pojištění a kontrolu splácení poskytnutých úvěrů, celní projednání zboží, vést účetnictví a výkaznictví, vystavovat faktury a inkasovat platby a prověřit bonitu vašich odběratelů. Kromě ochrany před rizikem z nezaplacení nabízí i veškeré finančně administrativní úkony spojené s podnikáním. Vy tak máte více času věnovat se rozvoji svého byznysu, hledání nových trhů nebo způsobů prodeje. 

Faktoring využijí zejména podnikatelé s vysokým provozním kapitálem, pro které pár nesplacených faktur může znamenat bankrot nebo dluhovou past, firmy v segmentu trhu ovlivněného sezonními vlivy nebo s odběrateli s dlouhými lhůtami splatnosti. Za správu faktur si společnost účtuje faktoringový poplatek a úrok. Poplatek činí zpravidla 1,5 % z nominální hodnoty faktury a odvíjí se i od plánovaného objemu dodávek, úrok se počítá za dny mezi převedením zálohy a úhradou faktury odběratelem. Pohybuje se na úrovni úroku krátkodobých úvěrů na financování pohledávek do lhůty splatnosti. Společnost RadceProZivnostniky.cz vám poradí s firemními financemi, včetně účetnictví a daňové optimalizace, postará se o vaše faktury, vystavené faktury zaplatí do tří dnů a v případě potřeby vám pomůže získat i výhodný úvěr. Poplatek činí 4 % z fakturované částky, splátka se pohybuje mezi 5-15 % dle vašeho měsíčního obratu a za poradenství zaplatíte 400 Kč/hodinu. 

Faktoring se dělí na regresní a bezregresní dle postupu v případě nezaplacení pohledávky. Při regresním faktoringu vrátí faktoringová společnost pohledávku zpět na dodavatele po uplynutí domluvené lhůty splatnosti, při bezregresním si ji ponechá a přebírá tak plně rizika při neplnění smlouvy. O to je poplatek za převzetí vyšší. Faktoring můžete použít při vymáhání pohledávek v Česku i zahraničí, ať už služby či zboží poptáváte či dodáváte. Důležité je, že na pohledávky nemá nárok třetí strana a k úhradě faktur nedochází opakovaně s prodlením či vůbec. Ideální je mít stabilní okruh odběratelů, kteří pravidelně platí své závazky. 

V Česku platby přes faktoring činily v loňském roce 3,82 % HDP, což je zhruba polovina oproti zemím Evropské unie. Evropský faktoring vloni meziročně vzrostl o 7,5 % na 1,37 bilionu eur a dosáhl 10 % celkového HDP Evropské unie. V Česku zájem o faktoring za loňský rok stoupl o 12,7 % a souhrnná hodnota pohledávek dosáhla 163,91 miliardy korun. „Ukazuje se, že hospodářské oživení stimuluje poptávku i po financování realizovaném prostřednictvím faktoringu. Zvláště v odvětvích, pro která jsou typické delší lhůty splatnosti faktur, představuje faktoring osvědčený a bezpečný zdroj provozního kapitálu, a to zejména pro malé a střední podniky,“ říká místopředseda představenstva České leasingové a finanční asociace Tomáš Morávek.


Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení