Ocelářská skupina Z-group je opět v zisku a zvýšila tržby o 6 pct

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrádek (Rokycansko) 4. srpna (ČTK) - Z-group Steel Holding a.s., čtvrtá největší ocelářská skupina v Česku, je po loňské ztrátě opět v zisku, který za prvních šest měsíců přesáhl 110 milionů korun. Skupina zvýšila za letošní pololetí meziročně tržby o šest procent na 1,45 miliardy korun. ČTK to řekl majitel Zdeněk Zemek.

Ocelářské a železárenské závody v Hrádku, Chomutově a ve Veselí nad Moravou vyrobily a zpracovaly za šest letošních měsíců 97.000 tun oceli, meziročně o deset procent více.

\"Holdingu se daří odstraňovat ztrátu z loňska způsobenou hlavně rozsáhlou havárií v chomutovských válcovnách z přelomu srpna a září, která zastavila výrobu na tři měsíce,\" řekl Zemek. Havárie znamenala i snížení produkce a částečně zastavení ocelárny v Hrádku, kde se pro Chomutov vyrábí ocelové ingoty. Skupině, které se loni propadly tržby meziročně o 13 procent na 2,28 miliardy korun, způsobilo dočasné zastavení výroby ztrátu 150 milionů Kč.

\"Holdingu se díky řadě úsporných opatření podařilo ustát celosvětovou krizi a začít vytvářet mírný zisk,\" řekl mluvčí skupiny Miroslav Slaný. Skupina postupně investuje do nezbytných modernizací provozů, aby podniky mohly vyrábět složitější produkty s vyšší přidanou hodnotou a obstát na celosvětovém trhu zaplaveném levnou konkurencí z Číny, Indie a Turecka.

\"Světové ocelářství, včetně asijského, trápí nadbytečné kapacity. Ocelářský průmysl v celé EU bojuje o udržení se při životě. Energeticky náročné odvětví je navíc zatěžováno růstem cen energií a zpřísňující se ekologickou legislativou snižující konkurenceschopnost při již tak obtížných tržních podmínkách,\" uvedl Zemek. Evropské sdružení oceli Eurofer odhaduje přebytek výrobních kapacit v EU na 40 milionů tun, což je asi jedna pětina celkových unijních kapacit. Odvětví zaměstnává v EU asi 360.000 lidí. Poptávka hlavního odběratele, sektoru stavebnictví, neroste a ani automobilky hutě nezachrání, protože se nezřizují nové továrny v Evropě, ale v Asii. Klesající poptávka i ceny a rostoucí náklady dostaly loni do ztráty i světovou ocelářskou jedničku Acelor Mittal, se ztrátami se podle Z-goupu potýká i německý Thyssen Krupp.

Holding Z-group vyváží do více než 40 zemí světa, hlavně do EU, více než tři čtvrtiny produkce, a to elektrárnám, dopravcům ropy, plynu, vody, strojírenství, stavebnictví a nábytkářům. Z-Group českého podnikatele Zdeňka Zemka zaměstnává v několika oborech přes 4000 lidí. Veškerý zisk dlouhodobě reinvestuje do svých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK