Stát letos zpomalil investice do staveb, nejsou totiž připraveny

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Investice státu do staveb se letos zpomalily, počet vypsaných tendrů klesl o čtvrtinu (24,8 procenta), objem takřka o pětinu (17,2 procenta). Stát v prvním pololetí nově poptával stavební práce za 53 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Reseach, kterou má ČTK k dispozici.

\"Zatímco celková plánovaná hodnota soutěží se snížila téměř o pětinu (17,2 procenta) na 53 miliard korun, počet oznámení o zakázce na stavby a rekonstrukce klesl dokonce o čtvrtinu (24,8 procenta),\" shrnul výsledky analýzy ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

\"Příčinou poklesu veřejných zakázek je mimo jiné nedostatečná projektová příprava, obrovský tlak na ceny ve stavebnictví a nedostatečná legislativa týkající se veřejného zájmu. V takovémto kontextu hrozí další pokles stavební výroby,\" varuje generální ředitel společnosti Cemex Peter Dajko.

Největší množství zakázek (59 procent) vypsaly kraje, města, obce, regionální úřady a správy komunikací. Pětinu (20 procent) soutěží vyhlásily ostatní subjekty, mezi něž patří školy, nemocnice, církevní instituce, svazy, podniky, akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným jako ČEZ či ČEPS.

Z pohledu objemu ale téměř polovinu peněz (46 procent) rozdělují mezi stavební firmy ministerstva, regionální úřady a sdružení (37 procent). Ministerstva jsou také jediným subjektem, který počet i objem nových výběrových řízení v prvních šesti měsících letošního roku oproti loňsku zvýšil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK