Británie prodala část státního podílu v Royal Bank of Scotland

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. srpna (ČTK) - Británie prodala část státního podílu v Royal Bank of Scotland (RBS), který získala v rámci záchrany bank v době finanční krize před sedmi lety. Vláda v Londýně dnes oznámila, že za 2,1 miliardy liber (80,7 miliardy Kč) prodala podíl ve výši 5,4 procenta. V držení státu tak zůstává ještě téměř 73 procent akcií.

Vláda prodala akcie RBS při ceně 330 pencí za jednu, což je o 2,3 procenta méně proti pondělní závěrečné ceně na burze.

Začátek odprodeje vyvolal na britské politické scéně kritiku. Podle některých názorů je prodej se slevou uspěchaný. Ministr financí George Osborne dnes ale zahájení odprodeje přivítal.

\"I když tím nejjednodušším by bylo vyhnout se obtížným rozhodnutím a nechat RBS ve státních rukou, pro ekonomiku a pro daňové poplatníky je začátek odprodeje našeho podílu správný,\" uvedl Osborne podle agentury Reuters.

Británie zachránila RBS v roce 2008 částkou 45,8 miliardy liber (dnešních 1,8 bilionu Kč). Zahájení odprodeje je přitom dalším milníkem v zotavování britského bankovního sektoru z krize. Během minulých dvou let Británie odprodala se ziskem podíl v bance Lloyds Banking Group a nyní jí zůstává podíl 14 procent. Po sanaci skupiny v roce 2009 držela 43 procent akcií.

Daňoví poplatníci nyní v RBS drží podíl 72,9 procenta, namísto původních 78,3 procenta. Výtěžek z prodeje státního podílu půjde na splátky státního dluhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK