Škoda Transportation koupila finského výrobce kolejových vozidel

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 4. srpna (ČTK) - Skupina Škoda Transportation koupila kontrolní podíl ve firmě TransTech, jediném finském výrobci železničních a městských kolejových vozidel. Jde o první škodováckou akvizici v západní Evropě. Finský podnik, jehož hlavními produkty jsou dvoupodlažní elektrické vagony, tramvaje a strojírenské výrobky, má roční obrat přes 2,5 miliardy korun a zaměstnává přibližně 500 lidí. ČTK to dnes řekla mluvčí skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. Cenu akvizice nezveřejnila.

Mezi hlavní produkty firmy TransTech patří dvoupodlažní elektrické vagony, takzvané PushPull soupravy a tramvaje. Ke jejím klíčovým zakázkám patří především dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagónů pro státní finské železnice (VR Limited), které jsou určeny pro rychlost 200 km/h. Společnost uzavřela i rámcovou smlouvu na dodávky stoprocentně nízkopodlažních tramvají s plně otočnými podvozky pro Helsinky.

TransTech byla založena roku 1985. Má v portfoliu nízkopodlažní tramvaje, elektrické jednotky, ale i vagony a vozy pro přepravu osobních aut. Škoda Transportation koupila majoritní podíl od finské investiční společnosti Pritech Oy. \"Původní vlastník, pan Ilka Brotherus, zůstává minoritním akcionářem, prostřednictví společnosti Sinituote Oy,\" řekl člen představenstva TransTechu Leif Ekstrom.

vap jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK