Hospodaření chemičky Deza loni ovlivnila situace na Ukrajině

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 4. srpna (ČTK) - Nestabilní situace na východě Ukrajiny měla loni vliv na hospodaření valašskomeziříčské chemičky DEZA, která zpracovává dehet a surový benzol. V průběhu roku se odtud snížily dodávky surového benzolu, jeho zpracování tak bylo meziročně nižší o 22 procent. Ve výroční zprávě chemičky, kterou vlastní Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), to uvedl předseda představenstva Zbyněk Průša. Cena hlavních produktů chemičky se snižovala také kvůli klesající ceně ropy.

\"V prvních měsících roku 2014 měla DEZA stabilní dodávky surovin, díky nimž byly plně využity výrobní kapacity všech výrobních provozů. To se odráželo na dobrých hospodářských výsledcích zcela srovnatelných s nejlepšími roky. Ke konci roku však došlo k obratu tohoto trendu. Dodávky suroviny se snížily, nedařilo se naplňovat výrobní kapacitu, což v kombinaci se snížením cen hlavních produktů mělo vliv na snížení hospodářského výsledku,\" uvedl Průša.

Chemičce loni vzrostl zisk před zdaněním na 741 milionů korun, o rok dříve činil 601 milionů korun. Tržby podniku zůstaly na stejné úrovni roku 2013, a to 10,2 miliardy korun.

Asi 60 procent produkce chemičky jde na export, na tržbách se podílel 6,6 miliardy korun. DEZA nejvíce vyváží do Německa, Polska a Itálie. Chemička zpracovává dehet a surový benzol. Z těchto dvou základních surovin, které vznikají při koksování černého uhlí, vyrábí speciální aromatické chemické látky, které se dále využívají na výrobu dalších produktů ve stavebnictví a automobilovém průmyslu.

Společnost loni investovala 443 milionů korun, například do výstavby kotle na využití druhotných zdrojů energie na provoze Energetika. Část peněz šla na ekologické investice, výstavbu dalšího odsíření, odprášení a snížení emisí oxidů dusíku kouřových spalin.

DEZA loni zaměstnávala 989 lidí, patří k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji. Průměrný hrubý měsíční výdělek v chemičce byl loni 31.112 korun. Akciovou společnost DEZA tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku. V roce 1999 byla DEZA začleněna do vlastnické struktury skupiny Agrofert Holding.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK