Výrobce léků Shire chce koupit rivala Baxalta za 30 miliard USD

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. srpna (ČTK) - Irský výrobce léků Shire dnes předložil nabídku na převzetí amerického konkurenta Baxalta za zhruba 30 miliard dolarů (740 miliard Kč) v akciích. Vedení firmy Baxalta již dříve návrh na spojení podniků odmítlo, Shire se proto nyní s nabídkou na převzetí obrátil přímo na akcionáře amerického podniku. Spojením firem má vzniknout světová jednička v léčbě vzácných chorob.

Shire nabízí za každou akcii Baxalty 0,1687 vlastní akcie. Akcionáři firmy Shire by ve sloučené skupině měli kontrolovat 63 procent akcií, zatímco akcionářům Baxalty by mělo patřit zbývajících 37 procent. Spojení podniků by bylo pokračováním vlny fúzí a akvizicí ve farmaceutickém sektoru, která odstartovala začátkem loňského roku, napsala agentura Reuters.

Společnost Baxalta se v červenci oddělila od skupiny Baxter International. Zaměstnává zhruba 16.000 lidí a má silné aktivity v oblasti hematologie, onkologie a imunologie s důrazem na vzácné choroby. Její tržby loni dosáhly asi šesti miliard dolarů.

Shire sídlí v Irsku, kde těží z nízké daňové zátěže. Velkou část aktivit má ale ve Spojených státech. Firma zaměstnává kolem 6000 lidí a loni utržila přes šest miliard dolarů, píše list Financial Times.

\"Poté, co jste obdrželi naši písemnou nabídku, jste bez větší vzájemné komunikace konstatovali, že tato nabídka podle vašeho názoru nepředstavuje základ pro jednání,\" uvedl generální ředitel firmy Shire Flemming Ornskov v otevřeném dopisu pro Ludwiga Hantsona, šéfa společnosti Baxalta. \"Nenechali jste nám jinou možnost, než seznámit s nabídkou vaše akcionáře. Věříme, že si zaslouží šanci na její zvážení,\" dodal.

Společnost Shire již má za sebou řadu velkých akvizicí. Začátkem letošního roku se například dohodla na převzetí americké biotechnologické firmy NPS Pharmaceuticals za 5,2 miliardy dolarů. Předloni zaplatila 4,2 miliardy dolarů za společnost Viropharma a v roce 2007 koupila firmu New River Pharmaceuticals za 2,3 miliardy dolarů. Loni zkrachoval její plán na převzetí rivala AbbVie za více než 50 miliard dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK