Podnikatelská aktivita v eurozóně v červenci překonala očekávání

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. srpna (ČTK) - Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červenci zpomalil. Díky oživení v závěru měsíce, za kterým stál pokles obav z řecké dluhové krize, však překonal očekávání. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Údaje podle analytiků signalizují, že ekonomika eurozóny pokračuje v oživení.

Index podnikatelské aktivity v červenci klesl na 53,9 bodu z červnového čtyřletého maxima 54,2 bodu. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Překonal navíc předběžný odhad společnosti Markit, který činil 53,7 bodu.

Červenec byl pro eurozónu obtížným měsícem kvůli napětí kolem dluhové krize v Řecku. Atény se již ale předběžně dohodly s věřiteli na podmínkách nového záchranného programu.

Hodnota indexu podle Markitu signalizuje, že hrubý domácí produkt eurozóny by mohl ve třetím čtvrtletí stoupnout o 0,4 procenta. Stejným tempem rostla ekonomika podle statistického úřadu Eurostat i v prvním čtvrtletí. Údaje za druhý kvartál zatím Eurostat nezveřejnil, růst by měl však podle odhadů analytiků agentury Reuters i v tomto období činit 0,4 procenta.

\"Ekonomika eurozóny v červenci prokázala povzbudivou odolnost tváří v tvář řecké dluhové krizi,\" uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Výsledky průzkumu podle něj podporují očekávání, že hospodářský růst v eurozóně v celém letošním roce dosáhne minimálně 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK