Poskytovatelům služeb stouply tržby o 2,2 pct, skladům klesly

07.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Poskytovatelům služeb ve druhém čtvrtletí vzrostly tržby meziročně o 2,2 procenta, což je pomalejší růst než tři procenta v prvním čtvrtletí. Vyšší tržby měla všechna odvětví služeb s výjimkou objemově nejvýznamnější dopravy a skladování, kde tržby klesly o 0,8 procenta. Proti prvnímu kvartálu se tržby ve službách nezměnily. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Nižší tržby měly především sklady, jejichž provozovatelé utržili meziročně o 6,2 procenta méně. Ve stejném rozsahu klesly tržby také leteckým přepravcům. Pošta a kurýři si pohoršili o 1,5 procenta. Naopak pozemní a potrubní doprava měla již desáté čtvrtletí po sobě vyšší tržby.

Ubytovacím zařízením vzrostly tržby o 10,7 procenta, jídelnám a restauracím o 4,4 procenta. Informační činnosti, které zahrnují tiskové agentury, zpracování dat, webové portály a hosting, zaznamenaly dvouciferný růst tržeb (11,5 procenta). Za programování, správu počítačového vybavení či poradenství v IT firmy inkasovaly o 5,3 procenta více než před rokem. Vydavatelské domy měly tržby vyšší o 4,5 procenta.

U nemovitostí vzrostly tržby realitním kancelářím a správcům nemovitostí o 4,2 procenta, naopak v pronájmu přetrval pokles (o 0,9 procenta).

Tržby za reklamu byly ve druhém kvartále vyšší o 4,6 procenta, za architektonické a inženýrské služby o 4,2 procenta a za právní a účetnické činnosti o 3,1 procenta. Tržby v odvětví administrativních a podpůrných činností vzrostly o 5,7 procenta. Nárůst vykázaly všechny skupiny s výjimkou cestovních agentur a kanceláří, kterým tržby klesly o 4,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK