Co týden dal? Ceny bytů, domů a pozemků i letos rostou

07.08.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků i v letošním roce pokračují v mírném růstu. Nejvíce ve druhém čtvrtletí zdražily byty mimo Prahu. Podle zjištění Hypoteční banky pokračovaly pozemky v dlouhodobém mírném zdražování zejména v okolí velkých měst. Ceny rodinných domů stouply jen mírně, přičemž v krajských městech trvá zájem o starší domy. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Průmyslová výrobě v Německu se v červnu ve srovnání s předešlým měsícem snížila o 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství. Analytici dotázaní agenturou Reuters naopak očekávali, že průmyslová výroba se o 0,3 procenta zvýší.
Více informací

Světové ceny ropy pokračují v poklesu a oba druhy termínově obchodované ropy sestoupily na nová minima od prvních měsíců tohoto roku. Trh nadále podkopává globální přebytek nabídky nad poptávkou a také absence známek oslabování produkce.
Více informací

Světové ceny potravin klesly v červenci na další minimum za takřka šest let, zlevnily hlavně mléčné výrobky a olejniny. Uvedla to v měsíční zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cenový index FAO se proti červnu snížil o 1,7 bodu na 164,6 bodu a meziročně je nižší o 19,4 procenta.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v květnu klesla na 25 procent z 25,6 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Ve srovnání s průměrem v celé Evropské unii však zůstala více než dvojnásobná. Vyplývá to z údajů řeckého statistického úřadu ELSTAT.
Více informací

Světová ekonomika v letošním roce vzroste jen o tři procenta, což bude znamenat nejpomalejší tempo od globální finanční krize. Předpověděl to britský institut pro ekonomický a sociální výzkum NIESR. Červencová prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF) přitom předpokládá, že globální hospodářský růst letos pouze nepatrně zvolní na 3,3 procenta z loňských 3,4 procenta.
Více informací

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červenci zpomalil. Díky oživení v závěru měsíce, za kterým stál pokles obav z řecké dluhové krize, však překonal očekávání. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Údaje podle analytiků signalizují, že ekonomika eurozóny pokračuje v oživení.
Více informací

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci 185.000 nových pracovních míst. Bylo to nejméně od dubna a výrazně pod červnovým přírůstkem 229.000 míst, který byl nejvyšší od konce loňského roku. Oznámila to organizace ADP.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Stavebnictví letos táhnou hlavně zakázky Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a peníze z evropských fondů, veřejné investice letos klesají. Stavaři od začátku roku získali od veřejné správy zakázky za 78,155 miliardy korun, meziročně o 3,2 procenta méně. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha. Celkem firmy letos získaly 3535 zakázek, meziročně o 0,4 procenta více.
Více informací

Českou republiku navštívilo ve druhém čtvrtletí téměř o desetinu turistů více. Růst tak trvá již pět čtvrtletí v řadě. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Hostů v hromadných ubytovacích zařízeních bylo celkem 4,4 milionu, což bylo proti loňsku o 9,3 procenta více. Přibylo tuzemských i zahraničních turistů.
Více informací

Prodej bývalých bytů OKD je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) velkým morálním i podnikatelským selháním Zdeňka Bakaly. Není podle něj v souladu se záměrem privatizační smlouvy OKD. Předseda vlády to sdělil na dotaz ČTK. Prodej kritizuje i prezident Miloš Zeman a opoziční představitelé. Více než 43.000 bývalých hornických bytů OKD v Moravskoslezském kraji od firmy RPG Byty, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR a Bakala ji spoluvlastní, odkoupila mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.
Více informací

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním pololetí poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 76,5 miliardy korun, což je o osm procent více než ve stejném období loni. ČTK o tom informovala ČLFA. O 23 procent stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o pět procent financování spotřebitelskými úvěry či spotřebitelským leasingem, naopak o pět procent kleslo financování factoringem.
Více informací

Data zveřejněná Českým statistickým úřadem potvrdila příznivý vývoj české ekonomiky. Poptávka po nových autech ve světě vyhnala v červnu vzhůru český export, průmyslovou výrobu a pomohla i přebytku zahraničního obchodu. Průmysl zrychlil tempo růstu na 8,1 procenta, jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 17,8 miliardy korun. Také stavebnictví rostlo, i když tempo růstu zvolnilo.
Více informací

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků i v letošním roce pokračují v mírném růstu. Nejvíce ve druhém čtvrtletí zdražily byty mimo Prahu. Pozemky pokračovaly v dlouhodobém mírném zdražování zejména v okolí velkých měst. Ceny rodinných domů stouply jen mírně, přičemž v krajských městech trvá zájem o starší domy, uvedla Hypoteční banka.
Více informací

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 Kč/EUR. Zároveň rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU