Prodej aut v Číně v červenci klesl nejhlouběji za dva a půl roku

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. srpna (ČTK) - Prodej automobilů v Číně v červenci pokračoval čtvrtým měsícem v propadu. Odbyt na největším automobilovém trhu světa klesl meziročně o 7,1 procenta na 1,5 milionu vozů a zaznamenal nejhlubší pokles od února 2013. Uvedl to dnes podle agentury Reuters čínský svaz výrobců automobilů CAAM.

Tempo poklesu se zrychlilo z červnového snížení o 2,3 procenta. V dubnu a květnu se prodej snížil o zhruba půl procenta. Za prvních sedm měsíců roku byl odbyt stále ještě meziročně vyšší o 0,4 procenta.

CAAM v lednu předpověděl, že za celý letošní rok čeká růst prodeje osobních a komerčních aut o sedm procent na 25,1 milionu vozů. Minulý měsíc ale svůj výhled zhoršil na tři procenta a odůvodnil to zejména propadem domácích akciových trhů, který poškodil poptávku.

Čínský automobilový trh rovněž podkopává zpomalující se hospodářský růst. Hrubý domácí produkt druhé největší světové ekonomiky loni vzrostl o 7,4 procenta, nejpomaleji za 24 let, a letos tempo růstu dál zpomalilo na sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK