Zeman, Hamáček a Štěch vyzvali ČNB, aby zmírnila intervence

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lány 11. srpna (ČTK) - Šéfové obou komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) i prezident Miloš Zeman dnes vyzvali Českou národní banku (ČNB), aby zmírnila intervence vedoucí k oslabení koruny a nelpěla na hranici 27 korun za euro. Výzvu po společné schůzce v Lánech novinářům tlumočil Štěch. Devizové intervence podle něj poškozují většinu občanů.

Štěch má za to, že se potvrdily obavy prezidenta a části politiků a ekonomů, že zásahy ČNB nejsou dlouhodobě udržitelné. \"A myslíme si, že Česká národní banka by měla přehodnotit svoje postoje, neměla by nadále intervenovat k oslabení české koruny. Poškozuje většinu českých občanů,\" nechal se slyšet předseda Senátu. Intervence podle něj nejsou potřebné ani pro český vývoz.

\"V tomto se naprosto shodujeme a do určité míry se dá říct, že vyzýváme znovu bankovní radu, aby přeci jenom v intervencích tempo zmírnila, aby nelpěla na té 27korunové hranici,\" podotkl také. Věc by podle něj měla ČNB řešit okamžitě.

Zeman v poslední době centrální banku v souvislosti s devizovým intervencemi několikrát kritizoval.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Bankovní rada již před časem oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Posílení koruny ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK