Americké akcie výrazně oslabují kvůli devalvaci čínské měny

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování výrazně oslabovaly. Překvapivá devalvace čínské měny vedla k růstu dolaru, který snižuje zahraniční konkurenceschopnost amerických podniků. Čínský krok také poslal dolů ceny ropy, což mělo negativní dopad na akcie energetických společností.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 1,3 procenta na 17.379 bodů. Širší index S&P 500 si odepisoval 1,1 procenta na 2081 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 1,3 procenta a pohyboval se kolem 5036 bodů.

Čínská centrální banka dnes po sérii nepříznivých zpráv z ekonomiky devalvovala oficiální kurz jüanu o téměř dvě procenta. Byla to největší změna oficiálního kurzu od roku 2005, kdy Peking zrušil navázání domácí měny na americký dolar. Na devizovém trhu dnes kurz jüanu klesl vůči dolaru až o dvě procenta na nejnižší úroveň za tři roky a zaznamenal nejhlubší propad za více než dvě desetiletí.

Centrální banka svůj krok označila za \"jednorázové znehodnocení\" a vysvětlila jej změnou způsobu, jimž bude oficiální kurz napříště určovat. Podle řady ekonomů je ale cílem tohoto kroku posílení konkurenceschopnosti čínského hospodářství.

\"Dnes se to týká hlavně Číny,\" řekl k vývoji na americkém akciovém trhu analytik Paul Nolte ze společnosti Kingsview Asset Management. Dolů kvůli levnější ropě zamířily například akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil. Akcie internetové firmy Google naopak posilovaly díky změnám ve struktuře podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK