Co týden dal? Na předváděcích akcích se stále porušují předpisy

14.08.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejčastějším prohřeškem je porušení oznamovací povinnosti související s konáním akce. Česká obchodní inspekce (ČOI) v letošním druhém čtvrtletí zjistila nedostatky u 81 procent kontrolovaných akcí a uložila za to pokuty ve výši 4,5 milionu korun.

Posledních 7 dní ve světě

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 0,4 procenta po vzestupu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Ve svém předběžném odhadu to oznámil spolkový statistický úřad. Meziročně se hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,6 procenta po růstu o 1,2 procenta v prvním čtvrtletí.
Více informací

Řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátila k růstu. Tamní statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,8 procenta. V prvním kvartálu HDP podle zpřesněných údajů stagnoval, namísto původně ohlášeného poklesu o 0,2 procenta.
Více informací

Čínská centrální banka snížila oficiální kurz jüanu o další zhruba jedno procento. Tržní kurz měny ale oslaboval už jen mírným tempem, což ukazuje, že banka se snaží jeho propad utlumovat, napsala agentura Reuters. Od úterní nečekané devalvace oficiálního kurzu ztratila čínská měna přes čtyři procenta.
Více informací

Prodej automobilů v Číně v červenci pokračoval čtvrtým měsícem v propadu. Odbyt na největším automobilovém trhu světa klesl meziročně o 7,1 procenta na 1,5 milionu vozů a zaznamenal nejhlubší pokles od února 2013.
Více informací

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí prohloubila recesi, hrubý domácí produkt (HDP) se totiž meziročně snížil o 4,6 procenta po propadu o 2,2 procenta v předešlém kvartálu. Vyplývá to z předběžných údajů ruského statistického úřadu.
Více informací

Německo na řecké dluhové krizi vydělá i v případě, že mu Atény nevrátí žádné peníze. Pokles úroků u německých státních dluhopisů, k němuž krize výrazně přispěla, totiž v německém rozpočtu od roku 2010 ušetřil více než 100 miliard eur (přes 2,7 bilionu Kč). Řecko přitom dluží Německu zhruba 90 miliard eur. Vyplývá to ze studie německého institutu IWH.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v květnu klesla na 25 procent z 25,6 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Ve srovnání s průměrem v celé Evropské unii však zůstala více než dvojnásobná.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Hrubý domácí produkt vzrostl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ meziročně o 4,4 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta. Je to v obou případech lepší výsledek, než očekávali analytici. Odhadovali meziroční růst v průměru o tři procenta a čekali, že ve srovnání s předchozím čtvrtletím česká ekonomika klesne v průměru o 0,3 procenta.
Více informací

Počet vydaných platebních karet v Česku v prvním pololetí 2015 vzrostl o 107.000 na 11,135 milionu. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK). Klienti bank vlastnili ke konci června 8,89 milionu debetních karet, přes dva miliony kreditních karet a 249.000 takzvaných charge karet.
Více informací

Letošní sklizeň obilovin bude podle odhadu Českého statistického úřadu jen o 4,3 procenta nižší než v loňském rekordním roce. Úroda řepky by však měla klesnout o 21,4 procenta, naproti tomu máku bude o 2,3 procenta více než loni. Informoval o tom úřad. Žně v Česku vrcholí, podle posledních údajů ministerstva zemědělství je posečeno 83 procent plochy.
Více informací

Agenturní zaměstnanci ve firmách budou moci tvořit nejspíš maximálně 15 procent pracovníků. Kvóta by mohla platit od pololetí příštího roku. Počítá s tím návrh novely zákona o zaměstnanosti, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Navrhuje také zavedení registru ke kontrole náhradního plnění, tedy odebírání výrobků a služeb místo zaměstnávání postižených. Prodloužit by se mohla i podpora na společensky účelná místa z jednoho roku na dva. Za porušování soukromí zaměstnanců by firmám mohla hrozit až milionová pokuta.
Více informací

Přestože tropické počasí a extrémní sucho sužuje letos v letním měsících celou republiku, pojišťovny nezaznamenaly nárůst škod způsobených požáry. Důvodem je zřejmě vyšší obezřetnost lidí a skutečnost, že řada škod v přírodě není pojištěna. V pondělí vyjížděli hasiči k nejvíce požárům za posledních pět let, bylo jich 199. Na vině jsou vedra, normálně je denní průměr kolem 50 požárů.
Více informací

Šéfové obou komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) i prezident Miloš Zeman vyzvali Českou národní banku (ČNB), aby zmírnila intervence vedoucí k oslabení koruny a nelpěla na hranici 27 korun za euro. Výzvu po společné schůzce v Lánech novinářům tlumočil Štěch. Devizové intervence podle něj poškozují většinu občanů.
Více informací

Organizátoři předváděcích prodejních akcí nadále ve velké míře porušují předpisy. Česká obchodní inspekce (ČOI) v letošním druhém čtvrtletí zjistila nedostatky u 81 procent kontrolovaných akcí a uložila za to pokuty ve výši 4,5 milionu korun. Nejčastějším prohřeškem bylo porušení oznamovací povinnosti související s konáním akce.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU