Pražská burza oslabila, dále ztrácely akcie Unipetrolu

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,23 procenta na 1025,17 bodu. Dále ztrácely akcie Unipetrolu, které značně oslabují od čtvrtečního požáru v chemičce firmy. Naopak výrazné posílení zaznamenaly cenné papíry textilní Pegas Nonwovens, které tak vystoupaly na rekord. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Výbuch a následný rozsáhlý požár zasáhl ve čtvrtek závod Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Akcie holdingu se ve stejný den propadly o pět procent a dnes o dalších 5,27 procenta na 170 korun. Dostaly se tak na nejnižší cenu za poslední měsíc. V rafinerii je po požáru podle společnosti zajišťován jen minimální provoz, výše škod je zatím neznámá.

Oslabovaly také cenné papíry operátora O2, a to o 2,64 procenta na 158,5 koruny. Ve čtvrtek akcie O2 posílily o více než osm procent.

Akcie Pegas Nonwovens si připsaly 9,54 procenta na 930 korun, což je nejvíce od prosince 2006, kdy se s akciemi firmy začalo na pražské burze obchodovat. Důvodem je podle analytiků zařazení titulu do indexu Stanley Capital International (MSCI) Czech Republic. \"Pegas tak nahradí O2, která byla vyňata po vyčlenění části společnosti do nové společnosti Cetin,\" uvedl server Patria Online. Pegas Nonwovens tak doplní další dvě hlavní emise pražské burzy v indexu, a to ČEZ a Komerční banku.

Česká měna stagnovala k euru a oslabila vůči dolaru. Koruna vůči euru zpevnila o haléř na 27,03 Kč/EUR. K dolaru oslabila o sedm haléřů na 24,33 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. Český statistický úřad dnes zveřejnil předběžný odhad hrubého domácího produktu, podle kterého česká ekonomika roste rychleji, než se čekalo. \"Tím se vytváří i tlak na posilování koruny. Nicméně jejímu pohybu k silnějším hodnotám brání kurzový závazek České národní banky. Proto na domácím devizovém trhu očekáváme znovu poměrně klidný vývoj,\" sdělil analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,04 27,03 Kč/USD 24,26 24,33

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK