Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 1,6 procenta

17.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. srpna (ČTK) - Hrubý domácí produkt Japonska se ve druhém čtvrtletí v celoročním přepočtu propadl o 1,6 procenta po růstu o 4,5 procenta v předchozích třech měsících. Třetí největší ekonomiku světa zasáhl pokles spotřebitelských výdajů a exportu. Vyplývá to z dnešních údajů japonské vlády.

Údaje by mohly zvýšit pravděpodobnost, že japonská centrální banka v příštích měsících přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky. Hospodářský pokles ve druhém čtvrtletí byl nicméně o něco mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali s propadem o 1,9 procenta.

Spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě v Japonsku podílejí zhruba 60 procenty, klesly ve druhém čtvrtletí o 1,7 procenta. Export se propadl dokonce o 16,5 procenta, ekonomiku nicméně podpořil více než desetiprocentní nárůst veřejných investic.

Důležitou roli ve vývoji ekonomiky ve druhém čtvrtletí mohlo podle analytiků hrát nepříznivé počasí, protože silné deště odrazovaly spotřebitele od nákupů. Ve třetím čtvrtletí by však mělo spotřebitelskou poptávku podpořit mimořádně teplé letní počasí.

\"Stoupající příjmy by měly vést k růstu výdajů, zejména v horkém létě,\" uved analytik Masamiči Adači ze společnosti JPMorgan. Dodal však, že pokud zůstane ekonomika ve třetím čtvrtletí slabá, mohla by se japonská centrální banka rozhodnout pro nová stimulační opatření.

pmh šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK