ČSÚ: Vývozní i dovozní ceny v červnu meziročně klesly

18.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Vývozní ceny v červnu opět meziročně zrychlily pokles, a to na 0,9 procenta. Dovozní ceny klesly o 0,5 procenta, v květnu přitom meziročně stouply. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny dovozu i vývozu také klesly.

Pokles vývozních cen zrychlil na trojnásobek, v květnu totiž činil 0,3 procenta. Dovozní ceny naopak v květnu oproti loňsku rostly - o 0,1 procenta, a růst zaznamenaly i v dubnu, kdy stouply o 0,5 procenta.

Na červnové meziroční snížení vývozních cen měl podle statistiků největší vliv pokles cen minerálních paliv o 9,6 procenta. Ceny potravin klesly o 7,3 procenta, u ostatních surovin o 3,8 a u polotovarů o 1,3 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků se oproti loňskému červnu nezměnily. Růst naopak z významnějších skupin zaznamenaly ceny průmyslového spotřebního zboží, které se zvedly o 0,3 procenta.

Na obratu ve vývoji dovozních cen se podle ČSÚ také nejvíce podílel pokles cen minerálních paliv, které se snížily o 19,2 procenta. Ceny ostatních surovin klesly o 8,2 procenta a ceny chemikálií o 0,6. Rostly hlavně ceny průmyslového spotřebního zboží, a to o 4,8 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků se zvýšily o 3,3 procenta a ceny polotovarů o 1,4.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK