MPO: Z Junckerova balíčku půjde na záruky za úvěry 4,4 mld. Kč

18.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Tuzemské firmy budou moci v příštích dvou letech poprvé využít prostředky z tzv. Junckerova balíčku. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) se dohodla s Evropským investičním fondem na další podpoře malého a středního podnikání v ČR. Dohoda umožní čerpat českým podnikatelům úvěry v celkové výši 4,4 miliardy korun. Pomocí záruk za úvěry tak podpoří půjčky pro až 1500 malých a středních firem. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

ČMZRB bude poskytovat záruky za investiční úvěry a úvěry na pořízení zásob až do výše 4,1 milionu korun. \"Podmínkou je, aby žadatel o záruku spadal do kategorie malého podnikatele s méně než 50 zaměstnanci. Ručení za investiční úvěry bude poskytováno na dobu až osmi let, za provozní úvěry až šest let,\" uvedl mluvčí MPO František Kotrba. Za záruku nemusí podnikatel hradit žádný poplatek. Získání záruky probíhá i díky spolupráci s úvěrující bankou ve zjednodušeném režimu.

Dohoda umožní v letech 2015 až 2017 podpořit větší množství projektů, než se stávajícími zdroji rozvojové banky. V posledním půlroce prostřednictvím národního programu Záruka vyhlášeného resortem průmyslu a ČMZRB byly zaručeny úvěry v částce přes pět miliard korun.

Investiční plán Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je určen především pro projekty soukromých firem. Páteří tzv. Junckerova balíčku je nový Evropský fond strategických investic (EFSI). Tvořit ho má zpočátku celkem 21 miliard eur, z toho pět miliard z peněz Evropské investiční banky (EIB) a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu.

ČMZRB byla založena v roce 1991 tehdejší vládou jako specializovaná bankovní instituce na podporu malého a středního podnikání. ČMZRB poskytuje podpory malým a středním podnikatelům formou záruk a zvýhodněných úvěrů s využitím prostředků státního rozpočtu, strukturálních fondů a krajů.

mdk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK