Nejjistější investice: byty

24.08.2015 | , FINEP
Komerční sdělení


Ani úspory v bankách, ani investiční zlato. Dobře koupený byt je dnes nejjistější a nejlepší investicí. A to mnohdy i s nadprůměrným výnosem, a navíc s jistotou a bezpečím, že se vložené peníze dobře zúročí. Byt navíc zůstává jako jistota pro majitele, nebo jeho děti či vnoučata. Koupi bytu, jakožto alternativy například k penzijnímu spoření, přichází na chuť také Češi.

Společnost FINEP se v nedávné době ptala českých a zahraničních manažerů, finančníků a analytiků, jak by nejlépe investovali své volné finanční prostředky. Ze seznamu 10 komodit se jako nejvhodnější a nejjistější investice podle oslovených byznysmenů jeví právě nákup nemovitosti, nejlépe bytu. To ostatně dokládají statistiky, které ukazují, že jsou si Češi této skutečnosti vědomi a stále více bytů si kupují právě jako investiční příležitost. 

Trend nákupu investičních bytů navíc ještě zesílil po intervenci ČNB do kurzu české koruny. Téměř 38 % manažerů z Prahy a okolí na dotaz „Do jaké oblasti byste v současné době investovali“ odpovědělo, že do nákupu nemovitosti. 

„Z hlediska bezpečnosti představuje nákup investičního bytu či domu nejjistější formu zhodnocení úspor,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP.  Pro více než polovinu z dotázaných je investice do nemovitosti zároveň nejlepší investicí na stáří. „Zájem o takzvané investiční byty kontinuálně roste již několik let,“ upozorňuje Pardubický. Podle něj se jedná o reakci na nestabilitu finančních trhů, relativně snadnou dostupnost kvalitního bydlení a také neřešenou otázku důchodového zajištění u střední a vyšší třídy v České republice. „Překvapil nás nicméně zájem o investování do nemovitostí u střední třídy a mladších ročníků. Předpokládáme, že se jedná o reakci na dlouhodobě neřešený problém penzijního zajištění,“ doplňuje Tomáš Pardubický

Hned za bydlením zlato a státní dluhopisy

Hned za investičními byty jsou podle manažerů nejlepší investicí v současné době státní dluhopisy, do nichž by investovalo až 13 % manažerů a finančníků, nebo zlato, které se s 12 % umístilo na třetí příče v průzkumu, který realizovala společnost FINEP. Naopak dotázaní manažeři z hlediska dlouhodobé investice nevěří v ropu, penzijní fondy, nebo termínované vklady. Příliš pozitivně potom nedopadly ani akcie či akciové trhy.


Byt: bezpečná investice s dobrým zhodnocením 
Ačkoli dotázaní manažeři přiznávají, že zhodnocení investice v případě bytů není tak velké, jako tomu může být v případě jiných oblastí či komodit, oceňují, že se jedná o bezpečnou investici. Nemovitosti se tak podle nich řadí mezi stejně bezpečné vklady, jako jsou státní dluhopisy, dluhopisové fondy, nebo zlato. „Při efektivním využívání investiční nemovitosti nedochází k omezování rodinných rozpočtů, a náklady na pořízení investice a její provoz je možné z velké části pokrýt z inkasovaného nájmu,“ říká šéf společnosti FINEP Tomáš Pardubický

„Investiční byty jsou určeny pro ty, kteří chtějí zhodnotit své peníze, nebo kteří chtějí pořídit byt například svým dětem. Vhodné jsou ale také pro investory, kteří hledají alternativu k investicím do akcií, dluhopisů, fondů či nejrůznějších komodit, a je pro ně podstatná bezpečnost uložených peněz,“ uvádí Pardubický.

Pro ty, kteří se obávají hypotéky, nebo by měli problémy s jejím získáním, se navíc nabízí možnost investovat do družstevního bydlení. To nevyžaduje složitý proces vyřízení hypotéky, majitel není nikde veden ani jako dlužník. Jako vlastník bytu tak jen v podobě měsíčního „nájemného“ splácí svůj družstevní podíl. Díky moderní formě družstevního bydlení, se kterým na český realitní trh přišla společnost FINEP před několika lety, navíc dosáhne výrazně lepší ceny za služby. I to pomáhá optimalizovat náklady na pronajímaný byt a zvyšuje tak reálně hodnotu výnosu z investice. Vybírat si přitom mohou zájemci hned ze dvou lokalit – Proseku a Britské čtvrti. 

Ačkoli v posledních měsících byly ceny hypoték díky nízkým úrokovým sazbám na minimu, a také ceny bytů se držely pro spotřebitele příjemně nízko, vyčkávat s tím, zda nákup bytu nebude ještě levnější, by se nemuselo vyplatit. Lze předpokládat, že ceny hypoték i bytů se pomalu budou zvedat od svého dna a v dalších měsících tak nákup bytu podraží. 

Při výběru investičního bytu je potřeba klást důraz nejen na kvalitu provedení bytu a celkovou koncepci projektu, ale také na lokalitu, ve které se nachází. Například společnost FINEP nyní nabízí byty k prodeji v celkem šesti projektech, kterou jsou dlouhodobě řazeny mezi nejlepší v Praze. To zaručuje nejen výrazně vyšší zhodnocení investice do budoucna, ale například v případě přenechání bytu dětem i vysokou kvalitu bydlení v budoucnu. Všechny projekty společnosti FINEP totiž kromě vysokého standardu zaručují také okolí s parkovými úpravami, plochami pro sport a relaxaci i dostatkem služeb pro ty, kdo v projektech bydlí. 


Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení