Americké akcie prohlubují pokles, sráží je Fed a Čína

20.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování prohlubovaly pokles, který trvá třetí den po sobě. Wall Street podkopalo oslabování akcií finančního sektoru, jímž trh reagoval na dohady, že americká centrální banka (Fed) odloží zvýšení úrokových sazeb. Vliv měl také další propad čínských akcií.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index oslaboval o 1,0, procenta na zhruba 17.136 bodů. Širší index S&P 500 se pohyboval se ztrátou jednoho procenta na 2058 bodech a index technologického trhu Nasdaq odepisoval 1,6 procenta na 4940 bodů.

Hlavní indexy nejvíce oslabily akcie Bank of America, JPMorgan a Citigroup. Bankovní akcie klesly poté, co Fed dal podle středečního zápisu na svém posledním zasedání najevo obavy ze slábnoucího růstu světové ekonomiky a naznačil, že inflace se z minim zvyšuje pomaleji, než se čekalo.To snížilo pravděpodobnost zářijového zvýšení sazeb a zvýšilo na trhu nejistotu, řekli analytici agentuře Reuters.

Čínské akcie dnes obnovily pokles a jejich ztratily více než tři procenta. Dolů je tlačí zejména obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Trh Nasdaq nejvíce oslabil pokles akcií společnosti Apple o 1,3 procenta. Ty podkopala zpráva výzkumné firmy Gartner, podle níž čínský trh chytrých telefonů ve druhém čtvrtletí poprvé klesl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK