Co týden dal? Povinné ručení bude zdražovat

21.08.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Povinné ručení bude letos a v příštím roce dál zdražovat. Důvodem jsou vyšší náklady pojišťoven na škody na zdraví v důsledku změn v občanském zákoníku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Loni pojistky zdražily o zhruba desetinu. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dal na svém posledním zasedání najevo obavy ze slábnoucího růstu světové ekonomiky. Situace na trhu práce v USA se ale zlepšuje, což finanční trhy vyhodnotily jako ochotu Fedu přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb. Pokud se tak stane už v září, bude to první zpřísnění měnové politiky v USA po téměř deseti letech.
Více informací

Pokles aktivity v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu dosáhl nejprudšího tempa za šest a půl roku, zejména kvůli slabé domácí poptávce a exportu. Vyplývá to z průzkumu společností Caixin a Markit mezi nákupními manažery. Výsledek posiluje obavy z prudkého zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Rusku v červenci mírně klesla a dostala se na 5,3 procenta z červnové úrovně 5,4 procenta. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu. Analytici v anketě agentury Reuters počítali s růstem nezaměstnanosti, a to na 5,5 procenta. Průměrná reálná mzda meziročně klesla o 9,2 procenta, analytici čekali pokles jen o 7,6 procenta.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) se rozhodl ponechat složení svého koše hlavních světových měn beze změny minimálně do října příštího roku. Finančním trhům tak poskytne více času na to, aby se připravily na možné rozšíření koše o čínský jüan. MMF na základě skladby koše hlavních světových měn odvozuje hodnotu své měnové a účetní jednotky nazývané zvláštní práva čerpání (SDR).
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červenci klesla zpět k šestiletému minimu 11,5 procenta po červnovém zvýšení na 11,6 procenta. Uvedlo to slovenské ústředí práce. V meziročním srovnání byla míra nezaměstnanosti více než jeden procentní bod pod úrovní 12,7 procenta z loňského července.
Více informací

Řecká vláda prodá německé letištní společnosti Fraport práva na provozování 14 regionálních letišť v zemi. Uvádí se to podle agentury AP ve vládním věstníku. Je to první ze série privatizací, k nimž musí radikálně levicový kabinet přistoupit v rámci dohody o novém záchranném programu.
Více informací

Výstavba obytných nemovitostí ve Spojených státech v červenci mírně stoupla a její tempo se vyhouplo na maximum za téměř osm let. Počet vydaných stavebních povolení sestoupil z osmiletého maxima, zůstal ale na vysoké úrovni. Plyne to z údajů amerického ministerstva obchodu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ministerstvo dopravy může oslovit vybrané firmy kvůli zakázkám na zimní údržbu silnic první třídy, které chce zadat v jednacím řízení bez uveřejnění. Záměr ministerstva na vyhlášení celkem 12 řízení vzala na vědomí vláda. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Původní otevřená výběrová řízení ministerstvu zastavil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na základě stížností uchazečů. Ministerstvo nyní potřebuje rychle zajistit zimní údržbu silnic.
Více informací

Povinné ručení bude letos a v příštím roce dál zdražovat. Důvodem jsou vyšší náklady pojišťoven na škody na zdraví v důsledku změn v občanském zákoníku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Loni pojistky zdražily o zhruba desetinu.
Více informací

Vláda začne o návrhu státního rozpočtu na příští rok jednat 9. září. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda musí návrh schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září. Schodek rozpočtu navrhuje MF 70 miliard korun.
Více informací

Zvýšení minimální mzdy o 700 korun přinese podle zaměstnavatelů snížení konkurenceschopnosti podniků, varují v této souvislosti i před propouštěním zaměstnanců s nejnižšími platy. O nárůstu minimální mzdy od ledna o 700 korun na 9900 korun rozhodla vláda. Zaměstnavatelé navrhovali růst o 500 Kč.
Více informací

Banky v Maďarsku budou muset převést na forinty i spotřebitelské úvěry, které si lidé v minulosti vzali v cizích měnách. Rozhodla o tom maďarská vláda po jednání s bankami. Loni banky musely převést za značných ztrát na forinty rozsáhlý objem devizových hypoték, to ale nakonec zachránilo dlužníky i věřitele před těžkými dopady dramatického zpevnění švýcarského franku z počátku roku, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Vláda schválila navýšení Programu rozvoje venkova (PRV) ze státního rozpočtu o 13 miliard korun. Zemědělci tak budou moci do roku 2020 čerpat skoro 97 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství, které změnu navrhlo. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje.
Více informací

České republice hrozí, že letos přijde v nejhorším scénáři o 36 až 50 miliard korun na projekty financované z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová o tom informovala vládu, vyplývá z tiskové zprávy MMR. Nejvyšší kontrolní úřad ve své červencové zprávě uvedl, že ČR může přijít až o 105 miliard. MMR odhady tehdy označilo za zastaralé.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU