Dolar dál klesá, k euru sestoupil na dvouměsíční minimum

21.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes dál klesá a vůči euru jeho kurz sestoupil na dvouměsíční minimum. Slabé ekonomické údaje z Číny posílily pochybnosti o brzkém zvýšení úrokových sazeb v USA.

Euro proti dolaru vystoupilo nad 1,13 USD a kolem 16:00 SELČ bylo na 1,1310 USD s přírůstkem 0,6 procenta. Index dolaru vůči koši šesti měn klesl o 0,6 procenta na 95,40 bodu, nejníže od konce června. Proti japonskému jenu americká měna oslabila o 0,8 procenta na 122,55 JPY.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za šest a půl roku. Zpráva mezi investory zesílila obavy z oslabování růstu druhé největší světové ekonomiky a z jeho možných dopadů na globální růst. Pro americkou centrální banku (Fed) to může být jeden z faktorů, který by ji mohl přimět k odkladu začátku zvyšování úroků, s nímž dosud analytici vesměs počítali příští měsíc.

Vyhlídky na zářijové zvýšení sazeb se snížily už po středeční zveřejnění zápisu z červencového zasedání měnového výboru Fedu. Účastníci schůzky poukazovali na zpomalování světové ekonomiky.

\"Ústup od očekávání, že Fed zvýší sazby na zasedání 16.-17. září, dává v nejbližší době prostor k dalšímu oslabování dolaru,\" řekl agentuře Reuters Joe Manimbo z washingtonské firmy Western Union Business Solutions.

Euro posílily údaje o nečekaném zrychlení růstu podnikatelské aktivity v eurozóně. Většina investorů nyní považuje vnější faktory pro euro za důležitější než domácí vývoj.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK