Amazon začal do distribučního centra v Dobrovízi přijímat zboží

21.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrovíz (u Prahy) 21. srpna (ČTK) - Internetový obchod Amazon dnes začal přijímat zboží do svého distribučního centra v Dobrovízi u Prahy. Firma plánuje začít plnit objednávky zákazníků během příštího měsíce. Pro sklad v Dobrovízi zatím přijala zhruba tisícovku stálých zaměstnanců, brzy začne hledat přibližně 3000 sezonních pracovníků pro vánoční prodejní špičku. České zastoupení Amazonu to sdělilo ČTK.

Distribuční centrum v Dobrovízi vybudoval Amazon za necelý rok, stavba začala loni v září. Tým vedoucích pracovníků skladu se po školení v USA a evropských distribučních centrech počátkem srpna sešel v Česku. S přípravou otevření haly v Dobrovízi mu pomáhá evropský tým Amazonu pro rozjezd nových center. První zboží, které dorazilo do Dobrovíze, byl plastový traktůrek na hraní.

Firma uvedla, že stále zpracovává žádosti o práci na trvalý poměr a uchazeči o sezonní práci se brzy budou moci začít hlásit prostřednictvím agentur Adecco a Randstad. Informace budou na webu www.pracevamazonu.cz. Společnost také stále hledá zaměstnance na manažerské pozice pro logistiku, provoz, finance, personalistiku a informační technologie a také servisní techniky.

Do tří let chce mít firma v nové hale v Dobrovízi a korporátní kanceláři v pražských Dejvicích až 2000 stálých zaměstnanců. Distribuční centrum o rozloze 95.000 metrů čtverečních má být největší průmyslovou stavbou v ČR za posledních 25 let. Celkové náklady na nový projekt včetně nákupu pozemků přesáhly 75 milionů eur (zhruba dvě miliardy Kč).

Budovaná hala bude druhým objektem společnosti Amazon v Dobrovízi. V obci od roku 2013 funguje centrum vráceného zboží z Německa. Podle Hospodářských novin by ale místo něj měla vzniknout větší hala pro vrácené zboží v pražských Horních Počernicích. V ní by mělo práci najít zhruba 3000 lidí, zatímco sklad pro reklamované zboží v Dobrovízi má nyní asi tisícovku zaměstnanců.

Další distribuční centrum Amazonu mělo vzniknout v Brně. Po průtazích ohledně změny územního plánu ale developer od plánu ustoupil.

Společnost Amazon.com zahájila svou činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a v červenci vystřídala na špici amerických prodejců firmu Walmart. Amazon po celém světě zaměstnává 97.000 lidí. Deník The New York Times nedávno na základě rozhovorů se stovkou bývalých i současných pracovníků firmy napsal, že Amazon vystavuje své zaměstnance velkému tlaku a prostřednictvím neustálé kontroly je nutí k abnormálnímu pracovnímu nasazení. Šéf společnosti Jeff Bezos ale popřel, že by ve firmě panovala takto drsná atmosféra.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK