Diepolt: V debatách o kampeličkách se zapomíná na zhodnocení členských vkladů

24.08.2015 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Sektor družstevních záložen nyní prochází zásadními změnami v oblasti legislativy. Jedním z cílů těchto změn je, aby se člen družstva stal činným spolupodílníkem kampeličky, a tudíž se aktivně zapojoval do činnosti družstva, uvádí v rozhovoru pro Finance.cz Jiří Diepolt, místopředseda představenstva ANO spořitelní družstvo.

Můžete nějak shrnout rozdíl mezi družstevními záložnami a bankami. Jaké výhody klientům obě instituce nabízejí?

Význam družstevních záložen jako alternativ k běžným bankám je stále aktuálním a velice populárním tématem. Hlavní rozdíl mezi bankou a kampeličkou představuje princip členství, tzn., že kampelička může svoje produkty a služby poskytovat pouze svým členům (družstevníkům).

Záložny nabízí velice podobné produkty a služby jako banky - běžné účty, platební styk, depozitní i úvěrové produkty. Oproti většině bank však zřízení, vedení a zrušení běžného účtu nebývá u kampeliček dále zpoplatněno. Na rozdíl od bankovních ústavů bývá i právě díky obchodnímu modelu kampeliček rovněž úroková sazba depozitních produktů, a proto i výnos klienta, významně vyšší. V porovnání s jinými způsoby zhodnocení finančních prostředků například typu investičních fondů, které finanční trh nabízí, podstupuje klient kampeličky minimální riziko. Vklady na účtech jsou na rozdíl od zmíněných investičních fondů ze zákona pojištěny ve výši 100 procent až do částky 100 000 EUR. Takže jediné riziko, které klient kampeličky podstupuje, je v případě neúspěšného podnikání záložny znehodnocení základního a případně dalšího členského vkladu, který není pojištěný ani úročený.

Co obnáší členství v družstvu a co jsou základní a další členské vklady?

Jedním ze základních předpokladů vzniku členství v družstvu je převzetí a splnění vkladové povinnosti v rozsahu vyplývajícím ze stanov družstva. Každý člen se podílí na základním kapitálu družstva základním členským vkladem (ZČV).

Další členský vklad je členský vklad, kterým se může člen družstva podílet nad rámec splaceného základního členského vkladu na základním kapitálu spořitelního družstva. Ze zákona je od 1. 7. 2015 člen družstva, v případě, že chce mít záložnou úročeny veškeré finanční prostředky uložené na termínovaném vkladu, povinen mít splacen základní členský vklad a další členský vklad, které ve svém součtu představují jednu desetinu prostředků vložených na termínovaném vkladu navíc. Pokud součet základního členského vkladu a DČV nedosahuje výše 1/10 prostředků na termínovaném vkladu, je na termínovaném vkladu úročena pouze taková částka, která odpovídá desetinásobku splaceného základního a dalšího členského vkladu, a ve zbývající výši vložené finanční prostředky na termínovaném vkladu úročeny nejsou.

Horní výše DČV však není zákonem omezena. Další členský vklad je investicí do kapitálu spořitelního družstva, nejedná se o žádný nový produkt. Při ukončení členství v družstvu vzniká klientovi nárok na vypořádací podíl, jehož výše je závislá na výsledcích hospodaření spořitelního družstva, a v případě pozitivního hospodaření spořitelního družstva může člen jako vypořádací podíl obdržet částku vyšší, než kterou vložil ve formě základního a dalšího členského vkladu do základního kapitálu družstevní záložny za trvání svého členství.

Jaké změny s sebou přináší novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech a jak tuto právní úpravu hodnotíte?

Sektor družstevních záložen nyní prochází zásadními změnami v oblasti legislativy.
Novela zákona je výsledkem snahy ČNB a MF o stabilizaci tohoto sektoru Dlouhodobým úsilím státu je omezit "nekonečný" finanční růst kampeliček, který byl typický pro poslední roky. V nedávné historii finančního trhu procházely kampeličky turbulentním vývojem, který vyvrcholil loni a předloni, kdy padly Metropolitní spořitelní družstvo a WPB Capital. Vláda a centrální banka poté ještě více zvýšily intenzitu dohledu a prosadily rovněž změnu regulace.

V prosinci 2014 byla schválena novela Zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která ovlivňuje činnost celého sektoru záložen.
Nicméně zásadní změnou, kterou novela přináší, a která se bezprostředně týká klientů, je změna úročení peněžních prostředků - tzv. pravidlo 1:10, o kterém již byla zmínka.
Další podstatnou legislativní změnou je ustanovení, kdy bilanční suma družstevních záložen nebude smět překročit 5 miliard korun.

Od 1. 1. 2018 dojde také k omezení maximální výše úvěru pro členy družstva, která bude činit 30 milionů korun na jednoho klienta anebo ekonomicky spjaté osoby, a ke stanovení minimální hranice členského vkladu ve výši jeden tisíc korun.

K řízení kvality portfolia ovšem nestačí pouze legislativa a kontrolní mechanismy regulátora. Velmi podstatný je samotný trh, jeho snaha o zlepšení a samoregulační a kontrolní mechanismy. Tedy jinými slovy se jedná o důsledné nastavení a neustálé vyhodnocování a zlepšování systému řízení rizik, zavedení interních řídících a kontrolních mechanismů jednotlivých subjektů na trhu, standardizace interních procesů.

Proto jsem přesvědčen o nezbytnosti pokračovat ve vzájemné intenzivní kooperaci mezi družstevními záložnami v kultivaci sektoru nejen z pohledu hlediska kvality, profesionality a obezřetnosti, ale také v kodifikaci etických postupů, s čímž souvisí i participace na tvorbě a zavádění legislativních opatření ovlivňujících podnikání v tomto segmentu.

Jak se družstevních záložen dotkne pravidlo 1:10?

Zavedením tohoto pravidla se má upevnit princip družstevnictví, tedy aktivní účast člena na činnosti kampeličky. Vložením dalšího členského vkladu zároveň dochází k posílení kapitálu družstva, což přispívá k zajištění jeho finanční stability. Zajímavá vyšší úroková sazba je kompenzována povinností složit částku odpovídající výši členského vkladu a potencionálním rizikem ztráty těchto finančních prostředků v případě insolvence kampeličky. Na druhou stranu, v případě pozitivních výsledků hospodaření družstevní záložny se členům investice do základního a dalšího členského vkladu zhodnocuje. Tento fakt je však v debatách na toto téma poněkud opomíjen.

Proč je regulace družstevních záložen jiná než u bank?

Jak jsem již uvedl, cílem novely, která vstoupila v platnost na začátku roku 2015, bylo a je především stabilizovat sektor družstevních záložen a dosáhnout toho, aby se uhrazením členského vkladu a dalšího členského vkladu člen družstva stal činným spolupodílníkem kampeličky, a tudíž se aktivně zapojoval do činnosti družstva. Družstevní záložny před novelou podléhaly stejné regulaci jako všechny evropské banky – na základě jednotného celoevropského regulačního systému.

Obchodní model záložen je v určitém směru odlišný než u bankovních domů. Klienti záložen si mohou připsat vyšší úroky díky tomu, že kampeličky poskytují úvěry (rizikovějším) subjektům za vyšší úrok než banky. Na druhou stranu ale musím zdůraznit, že tyto zdánlivě rizikovější úvěry jsou záložnami často mnohem lépe a důkladněji zajišťovány, než tomu bývá u bank.

Například náš způsob posuzování úvěrů vychází striktně z bankovních principů, tj. primárně posuzujeme existenci a dostatečnost zdroje splácení úvěru a teprve při kladném splnění této podmínky řešíme a posuzujeme existenci a hodnotu zajištění úvěrů. Naším specifikem oproti bankám je, že úvěrové případy posuzujeme individuálněji než banky a jsme tak často pružnější a flexibilnější.

Jsem však jednoznačně přesvědčen, že družstevní záložna, chcete-li kampelička, stejně tak jako menší banka, aby byla zisková a konkurenceschopná, se musí na trhu chovat flexibilněji (a zároveň se zaměřovat na specifické klienty), než velké banky, které mají mnohem větší přístup k levným finančním zdrojům. To je v podnikání na finančním trhu všude ve světě zcela běžné, protože jen tak se podnikající subjekt může prosadit proti konkurenci.

Novela rovněž přináší dvojnásobnou výši příspěvku družstevní záložny do Fondu pojištění vkladů. Jak toto opatření ovlivní fungování družstevních záložen?

Již od začátku letošního roku musejí kampeličky platit do Fondu pojištění vkladů ve srovnání s bankami dvojnásobné příspěvky. V kontextu celého trhu depozit, na němž výše aktiv spravovaná bankovními domy je téměř 3 biliony Kč, a trh depozit spravovaný družstevními záložnami tvoří necelé 1 % celkového trhu, se zdá tento požadavek novely zákona nelogický. Zdvojnásobení procentní sazby a tudíž celého příspěvků do Fondu pojištění vkladů znamená v kontextu finančních plánů, které již byly připraveny před přijetím novely zákona, zapracovat vícenáklady a případné dopady na snížení kapitálové vybavenosti kampeliček do finančních projekcí.

Nabízí ANOSD oproti ostatním hráčům na trhu něco unikátního? Popřípadě co připravujete pro klienty nového?

ANO spořitelní družstvo se v rámci nabídky produktů a služeb zaměřuje na individuální přístup ke klientům, který odráží jejich potřeby a aktuální životní situaci, a dále na zajištění nabídky co nejvyššího a nejbezpečnějšího zhodnocení finančních prostředků.

Kromě atraktivní nabídky termínových vkladů připravujeme široké portfolio specializovaných úvěrových produktů a služeb pro konkrétní cílové skupiny podnikatelů a segmentu SME. V oblasti podnikatelských úvěrů obsluhujeme segmenty středních a malých podniků a podsegment mikrofirem (živnostníci a malé rodinné firmy), tedy firmy s méně než 10 zaměstnanci. Tyto podnikatelské subjekty bývají velkými bankami, které primárně obsluhují střední či velké korporace, částečně opomíjeny. Naší předností při obsluze tohoto segmentu jsou flexibilita a rychlost při posuzování žádostí a poskytování financování a individualizace struktury úvěrového případu, včetně nastavování výše úrokových sazeb. Vždy však s podmínkou existence dostatečného zdroje splácení úvěru a velice kvalitního zajištění.

Největší novinku pro klienty připravuje ANO spořitelní družstvo na podzim 2015, kdy uvede na trh také produkty a služby privátního bankovnictví. ANO Private Banking staví na individuálních multigeneračních produktech řady ANO FAMILY, jejímž smyslem je přinášet jistotu a kvalitu do života našich klientů a zajistit je a členy jejich rodiny po celý život. Klient tak může čerpat vkladové i úvěrové produkty a služby podle jeho aktuální životní situace s možností nadstandardního zhodnocení svých peněžních prostředků a využití garantovaného benefitu k vybranému produktu. Stejně jako naše multigenerační produkty kopírují životní cyklus klienta, i garantované benefity kopírují potřeby klientů v dané životní fázi.


Jiří Diepolt Ing. Jiří Diepolt, CISA, CIA
Místopředseda představenstva ANO spořitelního družstva od prosince 2013, ředitel divize provozu a podpory. Ve své současné pozici efektivně kombinuje teoretické znalosti a praktické zkušenosti získané během více než 17 leté kariéry ve finančním sektoru. Je ženatý, má dvě dcery a syna. Mezi jeho největší zájmy patří golf a běh (Marathon).

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ