Koalice se dohodla na regulaci odměn zprostředkovatelů pojištění

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Lídři koaličních stran se dnes dohodli na regulaci odměn pro pojišťovací zprostředkovatele. Současný návrh ministerstva financí vrátí v Poslanecké sněmovně do druhého čtení a doplní jej o koalicí schválený pozměňovací návrh regulující odměny. Po dnešním jednání koaliční rady to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Projednávání zákona v polovině června ve Sněmovně vyvolalo konflikt mezi poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění, na který poukázal autor návrhu, právě poslanec Šincl. Naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy šéfa hnutí ANO a majitele Agrofertu Babiše. Ministr financí jeho vystoupení označil za \"sprostý koaliční podraz\". Rozpočtový výbor totiž předtím podpořil Šinclův návrh a ministerstvo s tím v zásadě souhlasilo. Poté ale svůj postoj začalo měnit.

\"Koalice se dohodla na procedurálním postupu a je i blízko shoda nad koaličním pozměňovacím návrhem. Konkrétní podoba byla dojednána na úrovni koaličních expertů a ministerstva financí. Důležité je, že tu vůbec bude regulace a bude prosazena koaliční většinou,\" uvedl Sobotka bez dalších podrobností.

Podstatou Šinclova návrhu bylo zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé ve snaze získat provizi za uzavření nové smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění. Šincl chtěl svým návrhem snížit a stanovit maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům. Částku, o níž se provize sníží, tj. přes čtyři miliardy korun ročně, chtěl připsat pojištěným lidem do výnosů.

Samotná novela upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb. Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím tzv. jednotného evropského pasu, který můžou v rámci unie používat už banky. Novela také rozšiřuje dohledové pravomoci ČNB a má platit od příštího roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK