MF dnes opět prodalo dluhopisy se záporným výnosem

27.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Zájem investorů o české státní dluhopisy se záporným výnosem pokračuje. Ministerstvo financí dnes v tzv. nekonkurenční části aukce prodalo dluhopisy s tříletou splatností za 422,2 milionu korun s průměrným záporným výnosem - 0,001 procenta, tedy stejný jako ve středeční konkurenční části aukce. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Celková jmenovitá hodnota takto prodaných státních dluhopisů dosáhla 4,17 miliardy korun. Ve středu MF prodalo dluhopisy se záporným výnosem za 3,75 miliardy korun. Prakticky to znamená, že někteří investoři jsou ochotni platit za to, že vládě půjčují.

V konkurenční části aukce se obvykle nabízí 100 procent celkové jmenovité hodnoty emise státních dluhopisů. Prodává se přitom metodou americké aukce, při které jsou odmítnuty objednávky s nižší cenou, než je minimální akceptovaná cena. V nekonkurenční části aukce dluhopisů se nabízí 20 procent emise nabízené v konkurenční části. Cena nekonkurenční části aukce dluhopisů se stanovuje jako průměrná cena z konkurenční části aukce.

Za výsledkem aukce jsou podle středečního vyjádření analytika Komerční banky Marka Dřímala především intervence České národní banky, která kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy. \"Někteří hráči na trhu sázejí také na možnost snížení sazeb ČNB do záporu. Pak by i dluhopis s výnosem -0,001 procenta byl paradoxně výhodnou investicí,\" uvedl ve středu analytik.

Období záporných výnosů českých dluhopisů by podle Dřímala kvůli pokračování intervenčního režimu ČNB nemělo jen tak skončit. \"Ministerstvo financí by tak mohlo ušetřit stovky milionů korun nákladů na obsluhu státního dluhu,\" odhadl. Jde především o platbu úroků ze státního dluhu, tyto výdaje loni klesly o 2,3 miliardy korun proti roku 2013. Pro letošek čeká ministerstvo další pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK