Google odmítl obvinění ze zneužívání dominantní pozice na trhu

27.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. srpna (ČTK) - Americká společnost Google dnes odmítla obvinění, že porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním. Obvinění, které letos v dubnu vznesla Evropská komise, podle firmy postrádá faktické, právní i ekonomické základy.

Komise v dubnu uvedla, že americký podnik ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňuje vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek, známý jako Google Shopping. Google však podle serveru BBC tvrdí, že jeho služba přináší výhody spotřebitelům i podnikům, aniž by nezákonně deformovala trh.

Google uvedl, že v rámci oficiální reakce na obvinění předložil Evropské komisi materiál o zhruba 150 stranách, který obsahuje analýzy podporující jeho názor.

Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu ve výši až deseti procent jejich celosvětových tržeb. Google v loňském roce utržil 66 miliard dolarů, pokuta by tak v jeho případě mohla teoreticky činit až 6,6 miliardy dolarů (téměř 160 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK