Co týden dal? MF chce výplatu provizí zprostředkovatelům rozložit na pět let

28.08.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Výplata provizí pojišťovacím zprostředkovatelům i pořizovací náklady při výpočtu tzv. odkupného pojistné smlouvy by měly být povinně rozloženy do období pěti let. Počítá s tím pozměňovací návrh novely zákona o pojišťovnictví, na kterém se ve středu dohodla koaliční rada. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Hospodářské oživení v Evropě je dostatečně silné na to, aby kontinent překonal chaos, který vznikl na čínských akciových trzích v důsledku zpomalování růstu tamní ekonomiky. Řekl to evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.
Více informací

Ruské ministerstvo hospodářství zhoršilo odhad vývoje hrubého domácího produktu (HDP) na letošní a příští rok. Oznámil to ministr hospodářství Alexej Uljukajev a současně zopakoval, že podle posledních signálů se ekonomika stabilizuje. Na letošní rok ministerstvo předpovídá pokles HDP o 3,3 procenta, příští rok už počítá s návratem k růstu, který se bude pohybovat v rozmezí jednoho až dvou procent.
Více informací

Eurozóna potřebuje mít svůj vlastní rozpočet, aby mohla investovat a pracovat na sbližování fiskální a sociální politiky členských států. Řekl to francouzský prezident François Hollande. Na Francii teď je, aby společně s Německem předložila návrhy, které povedou k reformě eurozóny, řekl šéf Elysejského paláce na každoročním setkání francouzských velvyslanců v Paříži.
Více informací

Americká společnost Google odmítla obvinění, že porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním. Obvinění, které letos v dubnu vznesla Evropská komise, podle firmy postrádá faktické, právní i ekonomické základy.
Více informací

Zpomalování hospodářského růstu v Číně společně s poklesem komoditních trhů ohrožuje dosažení inflačního cíle Evropské centrální banky (ECB). Ta je proto v případě potřeby připravena posílit opatření na podporu ekonomiky eurozóny. Uvedl to podle agentury Reuters hlavní ekonom ECB Peter Praet.
Více informací

Ukrajinská centrální banka snížila s platností od pátku svou klíčovou úrokovou sazbu na 27 procent z dosavadního 15letého maxima 30 procent. Tam ji zvýšila na počátku března o více než deset procentních bodů kvůli stoupající inflaci a slabosti domácí měny.
Více informací

Čínská centrální banka na mezibankovní trh napumpovala zhruba 140 miliard jüanů (21,8 miliardy USD; 515,8 miliardy Kč) v podobě krátkodobé likvidity. Splatnost půjček je šest dní a průměrná úroková sazba činí 2,3 procenta. Banka tím chce podpořit ekonomiku a stabilizovat situaci na trhu, kde v minulých dnech prudce klesaly ceny akcií.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Výplata provizí pojišťovacím zprostředkovatelům i pořizovací náklady při výpočtu tzv. odkupného pojistné smlouvy by měly být povinně rozloženy do období pěti let. Počítá s tím pozměňovací návrh novely zákona o pojišťovnictví, na kterém se ve středu dohodla koaliční rada. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Kompromisní návrh neobsahuje cenovou regulaci v podobě stanovení maximální přípustné výše provizí. Nyní časové rozložení výplaty provize není stanoveno.
Více informací

Elektronická evidence tržeb začne pravděpodobně fungovat až od poloviny příštího roku. Koaliční rada totiž schválila návrh ministerstva financí, aby se prodloužila doba mezi okamžikem platnosti a účinností zákona ze tří měsíců na sedm. Ministerstvo financí o tom informovalo na internetu. Dosud úřad uváděl, že by evidence tržeb měla být spuštěna od dubna příštího roku. Schvalování zákona chce opozice TOP 09 a ODS v Poslanecké sněmovně blokovat.
Více informací

Češi za čtvrt roku od ostrého spuštění monitorovacího systému evropských fondů MS2014+ podali 2500 žádostí o dotace v novém programovém období 2014 až 2020. Na své projekty chtějí z evropských fondů 76,79 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které systém provozuje.
Více informací

Pokračovat v modernizaci dálnice D1 se bude i napřesrok. Přidání dodatečných 2,1 miliardy Kč do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) umožní kromě modernizace dalších pěti úseků D1 zahájit stavbu například obchvatů Frýdku - Místku nebo Krnova. Vyplývá to z materiálu SFDI, který má ČTK k dispozici. Peníze přesto nebudou na stavbu rychlostní R49 z Hulína do Fryštáku, D11 z Hradce do Smiřic, pokračování R35 z Opatovic nad Labem nebo například na obchvaty obcí na rychlostní silnici R6.
Více informací

Koaliční rada se dohodla, že se nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů v menších obcích. Provoz úřadů bude pouze omezen na úřední dny, tedy pondělí a středu. Zároveň se sníží počet pracovníků. Novináře o tom informoval generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.
Více informací

Zájem výrobce telefonů HTC z Tchaj-wanu o obří investici v Brně trvá. Společnost však přehodnocuje všechny záměry ve světě a v Česku aktivitu přerušila. Nesjednává smlouvy a dohody s dodavateli včetně developera a personálních agentur, uvedla v tiskové zprávě mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.
Více informací

Vláda schválila koncepci k tendru na výběr mýtného po roce 2016. Prostřednictvím mýtných bran se bude vybírat do konce roku 2019, jak původně navrhovali sociální demokraté. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Ministerstvo dopravy původně požadovalo delší pětileté období.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU