Statistici potvrdili výrazný růst české ekonomiky o 4,4 pct.

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrdil výrazný růst české ekonomiky, hrubý domácí produkt (HDP) ve 2. čtvrtletí meziročně stoupl o 4,4 procenta. Stejné číslo uváděl i předběžný odhad. Údaje dnes zveřejnil ČSÚ. Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od konce roku 2007.

HDP roste podle analytiků v Česku nejvýrazněji ze všech evropských zemí. Odráží tak příznivé trendy v ekonomice. Meziroční růst českého HDP byl za druhé čtvrtletí nejvyšší od 4. čtvrtletí 2007, kdy činil 5,3 procenta.

Hospodářský růst byl podle statistiků rovnoměrně rozprostřen mezi odvětví tuzemské ekonomiky. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o sedm procent a růst stavebnictví dosáhl tempa 3,1 procenta. Výraznějším tempem rostla i všechna odvětví služeb. Obchod, doprava a ubytování zaznamenaly oproti loňsku růst o 2,8 procenta, informační a komunikační činnosti o 4,4 procenta a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti o 5,9 procenta.

Stoupla také hrubá přidaná hodnota, což je rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci. Meziročně se zvýšila o 3,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK