V Dukovanech začala letošní nejdelší odstávka, potrvá dva měsíce

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 28. srpna (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes začala letošní nejdelší odstávka. První blok nebude kvůli rozsáhlým kontrolám a dokončování investičních akcí vyrábět elektřinu skoro dva měsíce. Podle plánu bude znovu zprovozněn 26. října, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. U tohoto bloku musí ČEZ letos získat novou licenci na jeho provoz; současná desetiletá vyprší 31. prosince.

Energetici začali snižovat výkon prvního bloku kolem dnešního poledne. První turbína byla odpojena v 15:06, uvedl Bezděk.

V Dukovanech jde letos o třetí odstávku. Každý ze čtyř bloků elektrárny je podle plánu jednou v roce zastaven kvůli výměně části jaderného paliva a kontrolám. První letošní odstávka skončila za 20 dní, druhá se kvůli odstraňování dvou závad protáhla o dva týdny na 34 dnů.

Nynější odstávka bude trvat ještě déle, protože u prvního bloku budou odborníci po osmi letech prověřovat rovněž stav tlakové nádoby reaktoru. Kvůli tomu musí být z reaktoru nejdříve vyvezeno veškeré jaderné palivo, zatímco při běžných odstávkách se pouze jeho jedna pětina mění za čerstvé.

\"V době odstávky budou také dokončeny všechny kontroly a opatření nutná pro zajištění povolení k dalšímu dlouhodobému provozu,\" uvedl Bezděk. Jde také o investiční akce spojené s modernizací elektrárny a se zvyšováním její bezpečnosti.

Nutnou podmínkou pro další dlouhodobý provoz prvního bloku je dokončení opatření vyplynulých ze zátěžových testů po havárii ve Fukušimě. Bezděk uvedl, že při odstávce budou kupříkladu dokončeny úpravy zajišťující větší odolnost budov proti zemětřesení. Připojeny k tomto bloku rovněž budou nové ventilátorové věže určené pro chlazení důležité technické vody. Jsou asi sedmkrát nižší než původní, 125 metrů vysoké železobetonové věže s přirozeným prouděním vzduchu, dokážou tak lépe odolávat zemětřesení a extrémním výkyvům počasí.

Dukovanská elektrárna je v provozu 30 let, podle původního projektu by už měla být na konci životnosti. ČEZ má ale v plánu udržet ji v chodu ještě alespoň dvě desetiletí. Licence pro provoz druhého bloku Dukovan platí do konce roku 2016 a u zbylých dvou bloků současné povolení skončí 31. prosince 2017.

Věra Stejskalová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK