Ceny ropy se po prudkém oživení z minim stabilizovaly

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes po prudkém oživení z minim za šest a půl roku stabilizovaly. Díky čtvrtečnímu vzestupu o více než deset procent nyní trh směřuje k prvnímu týdennímu růstu za devět týdnů. K oživení přispělo zotavení globálních akciových trhů, údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu a zpráva o solidním růstu americké ekonomiky.

Termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v říjnu kolem 16:20 SELČ odepisoval 0,1 procenta na zhruba 47,60 USD za barel. Ve čtvrtek získal 10,3 procenta, a zaznamenal tak nejlepší jednodenní výkon od prosince 2008. Americká lehká ropa WTI ztrácela dnes ve stejnou dobu 0,2 procenta na zhruba 42,60 USD po čtvrtečním nejvyšším denním vzestupu od března 2009.

Tento týden však trh s ropou končí nejdelší týdenní sérii ztrát od roku 1986.

Ceny ropy od června klesly asi o třetinu a nyní jsou proti úrovni před rokem stále méně než poloviční. Trh srážela vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a také obavy z klesající poptávky v asijských zemích. V pondělí klesla cena Brentu i WTI na nejnižší úroveň od začátku roku 2009, zejména pod vlivem obav z výrazného zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Podle analytiků byla ale poslední vlna poklesu příliš výrazná a rychlá, takže prudké oživení se dalo očekávat. \"Oživení cen muselo dříve či později přijít, vzhledem k tomu, že ceny padaly od konce června prakticky nepřetržitě,\" řekl agentuře Reuters analytik trhu komodit v německé Commerzbank Carsten Fritsch.

Stabilizace byla po čtvrtečních silných nárůstech patrná i na globálních trzích akcií a komodit. Čínské akcie, které se teď kvůli prudkému kolísání sledují nejvíce, dnes druhý den za sebou zpevnily.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 47,62 47,56 New York - Nymex WTI říjen 42,63 42,56

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK