Řecký OPAP hrozí Aténám žalobami kvůli nové regulaci VLT

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 28. srpna (ČTK) - Řecký sázkový monopol OPAP hrozí Aténám žalobami, pokud vláda urychleně nezmění nedávno zpřísněná pravidla pro videoloterijní terminály (VLT). Řekl to dnes výkonný šéf OPAP Kamil Ziegler. OPAP, v němž vlastní podíl česká investiční skupina KKCG a investor Jiří Šmejc, plánovala uvést do provozu své první VLT v červnu, projekt ale odložila poté, co vláda 12. června nečekaně zavedla přísnější regulaci.

\"Při současné regulaci je tento projekt nerealizovatelný,\" citovala agentura Reuters Zieglerova slova z telefonní konference s finančními analytiky. Šéf OPAP dodal, že jeho firma nyní připravuje \"plán B\", který předpokládá podání místních i mezinárodních žalob.

Nová regulace má chránit hráče na VLT před ztrátami vysokých částek a před vyvinutím závislosti. Pravidla určují maximální úroveň \"jackpotu\", limity na denní ztrátu a omezují délku hraní.

Provozní zisk společnosti OPAP se ve druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 36 procent na 93,2 milionu eur (2,5 miliardy Kč). OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze. Podnik má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů a dvacetiletou licenci na dostihové sázky.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany této zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.

Letos v dubnu česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta. Stala se tak jejím největším jednotlivým investorem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK