Akcie v USA zakončily rozkolísaný týden beze změn, dolar zpevnil

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zakončily dnešní obchodování bez výraznějších změn, investoři se po prudkých výkyvech během týdne nechtěli pouštět do větších transakcí. Trhy reagovaly i na vyjádření některých činitelů americké centrální banky (Fed), kteří naznačili, že zářijové zvýšení úrokových sazeb v USA je pravděpodobnější, než si někteří investoři mysleli. Dolar dnes na devizových trzích čtvrtým dnem za sebou posiloval.

Dow Jonesův index dnes oslabil o 0,07 procenta na 16.643,01 bodu. Naopak širší index Standard & Poor\'s 500 si 0,06 procenta připsal a zakončil na hodnotě 1988,87 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite pak vzrostl o 0,32 procenta na 4828,33 bodu.

Americké akcie zažily kvůli obavám ze zpomalení čínské ekonomiky jeden z nejhorších týdnů. Propad ale vzápětí vystřídal největší dvoudenní vzestup od finanční krize. Ziskový je pro všechny tři hlavní akciové indexy i celý týden. Dow Jonesův index během něj zpevnil o 1,1 procenta, index S&P 500 o 0,9 procenta a Nasdaq Composite o 2,6 procenta.

Akciový trh dnes zamířil dolů, když místopředseda Rady guvernérů Fedu Stanley Fischer televizní stanici CNBC řekl, že Fed ještě nerozhodl, zda v září zvýší úrokové sazby.

Řada lidí na Wall Street přitom doufala, že turbulence na světových trzích a obavy ze zpomalování čínské ekonomiky přinutí Fed k odkladu zvýšení sazeb na později. Tato očekávání ve středu podpořil prezident Fedu v New Yorku William Dudley, když naznačil, že zvýšení úrokových sazeb v USA je v září méně pravděpodobné.

Americkému dolaru dnes k růstu pomáhala klidnější situace na finančních trzích a celkově optimistické údaje z USA, které posílily názor, že největší světová ekonomika je cestě stabilního hospodářského růstu.

Euro k dolaru v době závěru dnešního obchodování v New Yorku vykazovalo pokles o 0,6 procenta na 1,1180 USD. Dolar k japonskému jenu pak 0,4 procenta přidával a nacházel se na 121,44 JPY.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oživil z pondělního propadu na sedmiměsíční minimum a zaznamenal nejvýraznější týdenní nárůst za poslední měsíc. V závěru newyorského obchodování byl index vyšší o 0,5 procenta a pohyboval se na 96,101 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK