Dluhy domácností v červenci stouply o 8 mld. na 1,295 bilionu

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - České domácnosti dlužily bankám ke konci července zhruba 1,295 bilionu korun, což je o osm miliard více než v červnu. Oproti loňsku dluhy stouply o 68 miliard. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Rostly i dluhy podniků, proti červnu o 20 miliard na 1,085 bilionu a meziročně o 82 miliard.

Objem úvěrů domácností i firem dohromady oproti loňskému červenci vzrostl o přibližně 6,7 procenta. Výrazněji meziročně stouplo zadlužení podniků, a to o 8,2 procenta. Objem dluhů domácností se oproti loňsku zvýšil o 5,5 procenta.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo v červenci 1,460 bilionu korun, což bylo meziměsíčně více o 12 miliard a meziročně o 146 miliard. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily naopak méně peněz, meziměsíčně o pět miliard na 277 miliard korun a meziročně o 36 miliard.

Podniky měly ke konci července na jednodenních vkladech uloženo 845 miliard korun. Oproti červnu to bylo o 18 miliard více, a meziročně dokonce o 105 miliard více.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK