Získání obecního bytu vyžaduje trpělivost

23.02.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Bydlíte v obecním bytě? Pak nejspíše patříte k těm, kterých se dotkne nový návrh zákona, týkající se regulovaného nájemného. Do budoucna raději počítejte s jeho postupným zvyšováním. A o kolik to bude?

Téma týdne: Jak bydlet co nejlevněji

V posledních letech počet obecních bytů nestále klesá. Důvodů se nabízí hned několik. Některé z domů byla vrácena rodinám původním majitelům v restituci, další byly nebo jsou privatizovány. Jednotlivé byty jsou prodávány nájemcům do vlastnictví, nebo jsou celé domy prodávány např. družstvům (či jiným právnickým osobám), které nájemníci vytvoří. I přes jejich pokles, poptávka po obecních bytech značně převyšuje nabídku.

Jak obecní byt získat?
Jedním ze způsobů jak obecní byt získat je na základě podání žádosti na předtištěném formuláři. Po jejím podání je žadatel zaevidován do místně příslušného registru. Žádost obsahuje mimo obecných údajů o žadateli i údaje o důvodech, pro které je žádost podána a dále např. údaje o sociálním stavu a potřebnosti žadatele. Údaje obsažené v žádosti jsou prověřeny bytovou komisí, každá žádost posouzena a bodově ohodnocena. Při sestavování pořadníků je pak hlavní důraz kladen na sociální potřebnost žadatele.

Obce vlastníkem
Obecní byty jsou považovány za jeden z nejstabilnější a přitom nejlevnějších způsobů bydlení. S těmito byty samostatně hospodaří obce, které jsou jejich majitelem. Působnost obcí upravuje zákon o obcích, pronajímání bytů pak občanský zákoník. Obec si může sama stanovit další pravidla pro pronajímání bytů. Jedním z těchto pravidel se má stát i výše nájemného, které uživatel bytu odvede.

V obecních a nájemních bytech dnes žije téměř čtvrtina občanů (23 %). Návrh zákona o regulaci nájemného, který připravuje Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj, by se dotkl asi 17 % z nich. Zbývajících 83 % občanů ČR žije v alternativních formách bydlení (tj. vlastní byt, domek, družstvo, společenství vlastníků, aj.), Těch se regulace vůbec dotýkat nebude.

Definice regulace
A co výraz regulace znamená? Tento  pojem je vysvětlen v zákoně č. 526/1990 Sb. o cenách v platném znění, který říká, že: „Regulací cen se rozumí stanovení nebo přímé usměrňování výše cen cenovými orgány a místními orgány.“ Právě regulace nájemného je dosti ožehavé téma, které má vláda v úmyslu co nejrychleji řešit. Není se co divit, protože v současnosti není v platnosti žádný předpis, který by umožnil jakoukoliv úpravu nájemného.

Kdo pocítí regulaci?
Pro výše uvedených 17 % nájemníků, což představuje asi 750 tisíc domácností, je podle představitelů vlády nutné sjednat jistotu budoucnosti podle jasných pravidel a v předem určené výši v podobě jasně stanovené výše „poplatků za užívání bytu“. Ministerstvo financí má v plánu dát obcím větší pravomoc a volnost při stanovování ročního růstu regulovaných nájmů. Každá obec by si, podle návrhu nového zákona o regulaci, mohla určit, o kolik se nájemné zvýší. Navrhované rozpětí je zatím od 6 do 12 procent ročně, v závislosti na lokalitě. Proces zvyšování by měl dle návrhu trvat pět až šest let a po skončení deregulace by se cílová výše nájemného měla přiblížit 3 % současné tržní hodnoty bytu.

Současný stav
V současnosti nohou být výše jednotlivých nájmů, vzhledem k umístění lokality, značně rozdílné V následujících tabulkách jsou uvedeny stávající ceny nájemného, a to nejvyšší a nejnižší regulované nájmy. Rozdíl mezi maximální a minimální výší je propastný. Za středně velký byt o rozloze 65 m2 zaplatí obyvatel Prahy téměř 2500 Kč, zatímco uživatel českolipského obecního bytu pouze 850 Kč.

Město Cena nájemného
Praha - průměr 37 Kč/m2
Brno - průměr 27 Kč/m2
Olomouc 26 Kč/m2
Plzeň 26 Kč/m2
Ostrava - průměr 25 Kč/m2
Liberec 24 Kč/m2

Zdroj: www.idnes.cz

Město Cena nájemného
Česká Lípa 13 Kč/m2
Bruntál 13 Kč/m2
Most 14 Kč/m2
Chomutov 15 Kč/m2
Příbram 15 Kč/m2
Semily 15 Kč/m2

Zdroj: www.idnes.cz

Každá obec po svém
Pravidla stanovená obcemi se mohou v určitých případech lišit. Některé obce např. stanovují podmínku dlouhodobého trvalého pobytu v této obci nebo podmínku státního občanství ČR. V jiných obcích není vůbec veden seznam žádostí o byt a byty jsou pronajímány formou výběrového řízení. Proto je dobré vždy se seznámit s konkrétními pravidly pronajímání bytů na bytovém odboru příslušného městského nebo obecního úřadu. Zde také můžete podat již zmíněnou písemnou žádost. V takovém případě je ovšem realitou mnohaleté čekání. Pokud se však nacházíte v kritické bytové situaci, můžete se obrátit na vyšší představitele městského úřadu a projednat věc osobně s členem městské rady nebo starostou.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky