Americký dolar oslabil kvůli neuspokojivým údajům z Číny

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. září (ČTK) - Americký dolar během dnešního obchodování oslabil vůči euru i japonskému jenu. Tyto dvě měny podle agentury Reuters těžily z averze investorů vůči riziku, ke které přispěly neupokojivé údaje o čínském zpracovatelském průmyslu.

Kolem 17:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o téměř půl procenta na 1,1265 USD. Vůči japonskému jenu dolar ztrácel více než procento na 119,9 JPY.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky. Index aktivity se snížil na 49,7 bodu z červencových 50,0 bodu. Právě padesátibodová hranice je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. \"Obavy ohledně Číny jsou hlavním motorem vývoje na devizových trzích,\" uvedl Judžiró Goto ze společnost Nomura.

Slabé údaje navíc přišly rovněž ze zpracovatelského sektoru Spojených států. Tempo růstu jeho aktivity bylo v srpnu nejpomalejší za více než dva roky, sdělil dnes Institut nákupních manažerů (ISM).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK