PwC: Evropské banky se masivně zbavují špatných úvěrů

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Evropské banky by letos mohly odprodat portfolia špatných či jinak problematických úvěrů v celkovém objemu až 150 miliard eur (4,1 bilionu Kč). Bylo by to asi o 60 procent více než loni. Ukázal to průzkum mezinárodní poradenské a auditorské společnosti PwC. Nejvíce transakcí by se v letošním roce mělo uskutečnit v Británii, uvedla firma v dnešní tiskové zprávě.

Evropské banky podle údajů PwC disponují rekordním objemem nežádoucích úvěrů. V prvních šesti měsících letošního roku se zbavily portfolií o celkové nominální hodnotě kolem 55 miliard eur, což je meziročně nárůst o pětinu. Za vyššími objemy i cenami stojí podle analytiků rostoucí poptávka a příznivý vývoj na dluhopisových trzích.

\"Objem transakcí je nejvyšší v historii a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v nejbližších 12 či 18 měsících klesnout. Naše analýza ukazuje, že banky nadále drží okolo dvou bilionů nežádoucích úvěrů, což znamená, že nabídka úvěrových portfolií na trhu se v nejbližší době určitě nevyčerpá,\" upozornil Richard Thompson, který má v PwC na starosti portfoliové poradenství.

Zhruba 80 procent transakcí, které se letos zatím uskutečnily, byly hypotéky nebo půjčky zajištěné komerční nemovitostí. Loni tento podíl činil 70 procent.

PwC odhaduje, že celková hodnota transakcí v Evropě by na konci tohoto roku měla dosáhnout 150 miliard eur proti loňským 91 miliardám eur. Meziroční nárůst by podle těchto čísel dosáhl téměř 65 procent. Nejčastěji obchodovaným aktivem budou podle PwC i nadále dluhová portfolia zajištěná nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK