Americké banky dosáhly ve druhém čtvrtletí rekordních zisků

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. září (ČTK) - Americké banky v letošním druhém čtvrtletí zvýšily souhrnný zisk meziročně o sedm procent na rekordních 43 miliard dolarů (více než bilion korun). Uvedla to dnes Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Dodala, že počet bank, které se potýkají s problémy, klesl proti předchozím třem měsícům o 25 na 228. Dostal se tak na nejnižší úroveň za téměř sedm let.

Předseda FDIC Martin Gruenberg ve čtvrtletní zprávě o bankovním sektoru rovněž upozornil, že během druhého čtvrtletí zkrachovala ve Spojených státech pouze jedna banka. Objem špatných úvěrů, které banky musely odepsat, se ve druhém čtvrtletí dostal na nejnižší úroveň od začátku světové finanční krize. Hospodářské výsledky bank podpořily rovněž stoupající příjmy a nižší náklady na právní spory.

Meziroční nárůst zisku podle FDIC zaznamenalo téměř 60 procent z 6348 sledovaných bankovních společností. Podíl bank, kterým se nepodařilo vykázat zisk, činil pouze 5,6 procenta. To představuje nejnižší úroveň od začátku roku 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK