EPH uvažuje o ukončení výroby v britské elektrárně Eggborough

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Energetický a průmyslový holding (EPH) zahájil přípravu na možné ukončení provozu černouhelné elektrárny Eggborough v Británii. Důvodem je pokračující pokles cen elektřiny a vysoká uhlíková daň, které podle EPH neumožňují pokrýt budoucí provozní náklady. Holding, který za prioritu považuje zachování výroby, již zahájil jednání se zaměstnanci a zapojí se do něj vládní představitelé a instituce. Ukončení výroby by mohlo nastat ke konci března 2016, oznámil dnes holding v tiskové zprávě. EPH elektrárnu u Leedsu získal loni na podzim, cenu nezveřejnil.

\"I pokud by byl tento scénář naplněn a elektrárna ukončila provoz, nejde z pohledu naší vstupní rozvahy o negativní zprávu pro EPH. Na druhou stranu jsme hluboce přesvědčeni, že elektrárna Eggborough hraje významnou pozitivní úlohu v zajištění stability dodávek elektřiny na britském trhu, který trpí nedostatkem výrobních kapacit, a ukončení její činnosti by mělo negativní energetické, fiskální i sociální dopady,\" uvedl člen představenstva EPH Jan Špringl.

Holding podle tiskového prohlášení hledá řešení, které by umožnilo provoz elektrárny i po březnu 2016. Vedle toho vyhodnocuje další možné akvizice v Británii a zvažuje projekt výstavby nového zdroje. Británii holding nadále považuje za klíčový rozvojový trh v oblasti výroby elektrické energie.

Elektrárna Eggborough je v hrabství Severní Yorkshire. Čtyři černouhelné bloky disponují celkovou instalovanou kapacitou 2000 MW. Eggborough pokrývá zhruba čtyři procenta celkové spotřeby elektrické energie Velké Británie. V elektrárně pracuje zhruba 300 zaměstnanců.

Největšími akcionáři holdingu EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T. Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Podniky holdingu zaměstnávají více než 12.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK