Americké akcie ve středu výrazně stouply, dolar zpevnil

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Americké akciové trhy ve středu výrazně stouply a dva jejich hlavní indexy se během další rozkolísané obchodní seance zvýšily o téměř dvě procenta. Investoři se zamýšleli nad dopadem zpomalující čínské ekonomiky a nad případnou kolísavostí světových trhů v souvislosti s blížícím se rozhodnutím americké centrální banky (Fed) o možném zvýšení úrokových sazeb. Americký dolar ve středu zpevňoval, i díky spekulacím, že Fed by k tomuto kroku mohl přistoupit už tento měsíc.

Index Dow Jones v závěru obchodování vzrostl o 1,82 procenta na 16.351,31 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 1,83 procenta na 1948,85 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel obchodování na 4749,98 bodu s přírůstkem 2,46 procenta.

Američtí investoři mají za sebou dva týdny neobyčejně rozkolísaného obchodování, které vedlo k tomu, že širší index S&P 500 zažil v srpnu nejhlubší měsíční propad za poslední tři roky. Obavy o zdraví čínské ekonomiky srazily v úterý hlavní akciové indexy o téměř tři procenta a prohloubily obavy z dlouhodobějšího výprodeje.

\"To, co dnes (ve středu) pozorujeme, není zotavování. Je to vrtkavost trhu,\" uvedl podle agentury Reuters šéf společnosti Longbow Asset Management Jake Dollarhide.

Americký dolar ve středu zpevňoval k euru i japonskému jenu, neboť situace na čínských, potažmo světových akciových trzích se po masivním výprodeji stabilizovala. Údaje organizace ADP o tvorbě pracovních míst v americkém soukromém sektoru za srpen posílily spekulace, že Fed zvýší sazby na svém příštím zasedání v polovině tohoto měsíce. Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování kleslo o 0,7 procenta na 1,1240 USD. Dolar k jenu přidával 0,7 procenta na 120,15 JPY.

Akciové trhy v Číně jsou dnes a v pátek kvůli oslavám výročí konce druhé světové války v Asii zavřené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK