Dozorčí rada pošty se do měsíce rozšíří o zástupce samosprávy

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Dozorčí rada České pošty se zhruba během jednoho měsíce rozšíří o zástupce Asociace krajů, Svazu měst a obcí a jednoho zaměstnance. Má se tím zvýšit transparentnost podnikání státního podniku. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V současnosti má dozorčí rada 12 členů.

Představitelé samosprávy budou mít větší dohled na projekt Pošta Partner, v rámci kterého má pošta v plánu převést letos 60 poboček na jiné subjekty. Dosud to letos bylo 25 pošt, z toho 19 provozují obce a šest další subjekty. Chovanec dodal, že v případě, že se partner pro poštu nenajde, bude pobočku dál provozovat Česká pošta.

\"Pokud se obecní úřad nerozhodne si poštovní pobočku převzít, tak pošta garantuje, že ji nezavře. Není to o tom, pane starosto vemte si poštu, nebo ji zavřeme. Takto ten projekt nemůže fungovat,\" řekl ministr.

Rozšířením dozorčí rady pošta reaguje na nedávnou kauzu s údajnou korupcí na České poště. V médiích se objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD údajně chtěl třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Úplatek měl pomoci spor řešit. Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k Chovancovi, což strana i ministr odmítají.

Česká pošta provozuje 3200 poboček a má přes 31.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK