Rozpočet MPO na příští rok by měl stoupnout o 6 mld. Kč

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Rozpočet ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na příští rok by se měl zvýšit o téměř šest miliard korun proti původnímu návrhu z června. Nárůst se týká zejména navýšení prostředků na dotaci na podporované obnovitelné zdroje energie ve výši 4,7 miliardy Kč. Dotace na zahlazování následků hornické činnosti stoupne o 400 milionů korun, na zabezpečení činností ministerstva a podřízených organizací půjde o 650 milionů korun víc. Prostředky na modernizaci České obchodní inspekce se ale resortu vyjednat zatím nepodařilo. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo MPO.

\"My jsme se na rozpočtu dohodli s ministerstvem financí vyjma jedné věci, a to je 50 milionů Kč na modernizaci České obchodní inspekce, což byl zatím požadavek, který nebyl reflektován,\" sdělil dnes ČTK ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

V původním návrhu rozpočtu MPO ministerstvo financí nezohlednilo energetický zákon, který vstoupí v platnost 1. ledna 2016. Novela mění způsob financování obnovitelných zdrojů, když zvyšuje podíl státního rozpočtu oproti poplatkům zákazníků. Dotace na podporované obnovitelné zdroje energie prostřednictvím rozpočtu MPO tak bude činit 4,699 miliardy Kč. O 100 milionů korun se zvýší částka na podporu strategických investičních akcí. Stejná částka půjde navíc také na dotace na program podpory technologických center a center strategických služeb.

Poslední návrh rozpočtu MPO na příští rok tak počítá s částkou 27,8 miliardy Kč. Z původního požadavku MPO na navýšení rozpočtu o 1,6 miliardy korun tak resort zatím získal 1,25 miliardy korun. Další část prostředků je podle Mládka v jednání, týká se to hlavně schválených zahraničních investic. \"Kdy stát slíbil podporu těm investorům, ale není často úplně zřejmé, jestli to bude v roce 2016 nebo 2017. Tak je otázka samozřejmě, jestli to tam má být připraveno v tom rozpočtu ministerstva nebo se to bude řešit ad hoc,\" dodal Mládek.

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem zvýšilo v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy, výdaje vzrostly o zhruba 16 miliard korun na 1,155 bilionu korun. Vyplývá to z aktuálního návrhu na internetových stránkách vlády. Plánovaný schodek rozpočtu zůstal na 70 miliardách korun. Údaje jsou bez započtení peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů; ty by měly činit 94,5 miliardy korun. Vláda začne o rozpočtu debatovat 9. září, do konce měsíce jej musí schválit a poslat do Poslanecké sněmovny.

Struktura navýšení rozpočtu MPO na rok 2016: oblast rozpočtu kapitoly MPO částka navýšení v mil. Kč Dotace na podporované obnovitelné zdroje energie 4699 Dotace na zahlazování následků hornické činnosti - technický útlum 400 Dotace na program podpory Technologických center a center strategických služeb 100 Podpora strategických investičních akcí 100 Zabezpečení činností ministerstva a jím řízených 11 organizací 650 CELKEM 5949

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK