Akcie v USA dál zpevňují, podpořila je ECB a příznivé údaje z USA

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování navázaly na silný středeční vzestup. Investory povzbudily příznivé údaje z tamní ekonomiky a signály, jimiž Evropská centrální banka (ECB) naznačila možnost posílení podpůrného programu nákupů dluhopisů. Trh nyní čeká na páteční klíčové údaje o vývoji trhu práce.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index získával 0,8 procenta na zhruba 16.485 bodů. Širší index S&P 500 se pohyboval kolem 1966 bodů s přírůstkem 0,9 procenta, index trhu Nasdaq si připisoval 0,5 procenta na 4776 bodů.

ECB po dnešním zasedání zopakovala, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky může nákupy dluhopisů zvýšit nebo prodloužit. Zároveň kvůli dalšímu propadu cen ropy a zpomalování čínské ekonomiky zhoršila prognózu hospodářského růstu a inflace.

Dnešní údaje z americké ekonomiky ukázaly pokles obchodního deficitu na minimum za pět měsíců a nárůst vývozu. Investoři jsou ale před páteční zprávou o zaměstnanosti opatrní.

Obchodování bylo v minulých dnech výrazně rozkolísané a hlavní indexy zaznamenávaly prudké propady a vzestupy. \"Myslím, že trh se teď snaží trochu uklidnit. Faktor strachu se o něco zmírnil a nové údaje ukazují na rostoucí ekonomiku,\" řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské investiční společnosti Rockwell Global Capital Peter Cardillo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK