Statistici dnes budou informovat o vývoji mezd ve 2. čtvrtletí

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o průměrných mzdách za druhé čtvrtletí. Podle odhadů analytiků průměrná mzda stoupla o necelá tři procenta, reálný růst mezd, tedy po odečtení inflace, by tak měl být kolem dvou procent. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

\"Jednalo by se o nejsilnější růst od prvního čtvrtletí roku 2014 a průměrná mzda by tak dosáhla úrovně zhruba 26.100 korun. Zrychlení tempa růstu průměrné nominální mzdy pro letošní druhé čtvrtletí naznačují dostupná data z průmyslu a stavebnictví,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč, který počítá s růstem mezd o 2,7 procenta. Obecně je ovšem podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera dynamika mezd vzhledem k silnému ekonomickému růstu relativně nízká.

V prvním čtvrtletí průměrná mzda v Česku stoupla na 25.306 korun. Meziročně vzrostla o 552 Kč, tedy o 2,2 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky vzrostly o 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK