Spotřebitelské ceny ve Švýcarsku klesly nejvíce za 56 let

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 4. září (ČTK) - Spotřebitelské ceny ve Švýcarsku v srpnu meziročně klesly o 1,4 procenta, což byl jejich nejvýraznější pokles od roku 1959. Za propadem stojí silná domácí měna a nízké ceny ropy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil švýcarský statistický úřad. Proti předchozímu měsíci byly ceny nižší o 0,2 procenta.

Srpen byl již desátým měsícem za sebou, kdy spotřebitelské ceny meziročně klesly. Tento trend začal koncem roku 2014, v lednu ho následně podpořilo nečekané zrušení limitu pro posílení švýcarského franku vůči euru, k čemuž sáhla tamní centrální banka. Frank v reakci na to prudce vzrostl, což snížilo ceny dováženého zboží z eurozóny.

V srpnu náklady na celkový dovoz klesly o 5,5 procenta. Spotřebitelské ceny tlačí dolů také levná ropa, která má dopad na ceny topného oleje, benzinu a nafty. Analytici však upozorňují, že ceny domácího zboží se meziměsíčně a meziročně nezměnily, což ukazuje, že celkový pokles cen je spíše výsledkem snížení vstupních nákladů než celkové poptávky.

\"Když se podíváme na domácí ceny, tak vidíme, že mírně rostou. Například nájmy se v srpnu zvýšily,\" řekl podle agentury Reuters upozornil ekonom banky Credit Suisse Maxime Botteron.

Měnový výbor švýcarské centrální banky bude jednat o měnové politice 17. září. Podle analytiků však vzhledem k posledním statistickým údajům zřejmě současnou politiku měnit nebude. Úroky tak zřejmě zůstanou na -0,75 procenta a v případě potřeby by měla banka pokračovat v intervencích na devizových trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK