Finanční šéfové G20 budou jednat o zvýšení úroků v USA a o Číně

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 4. září (ČTK) - Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí skupiny G20 dnes začali diskutovat o dopadech blížícího se zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech a o situaci v čínské ekonomice a na čínských finančních trzích. Podle návrhu komuniké z dvoudenní schůzky v Ankaře, který získala agentura Reuters, ale představitelé neoznačili zvýšení úroků v USA za riziko pro globální hospodářský růst a nevyzvali k jeho odložení.

Mezinárodní měnový fond (MMF) před schůzkou činitelů největších vyspělých a rozvíjejících se ekonomik upozornil, že dopad zpomalení růstu čínské ekonomiky bude silnější, než se původně očekávalo. Nebezpečí pro hospodářský růst po celém světě představují podle MMF i rozkolísané finanční trhy, propadající se ceny surovin a oslabování měn mladých tržních ekonomik.

\"Schůzka se zaměří na to, jak se vypořádat s nynější nestabilitou na trzích a jak dostat růst znovu do tempa,\" řekl kanadský ministr Joe Olivier. Skupina G20 ale podle návrhu komuniké s žádným novým opatřením nepřijde ani nevyzve Čínu, aby podpořila růst své ekonomiky nebo řešila své klíčové strukturální problémy, jako jsou špatné úvěry v ekonomice.

Diskutovat by se podle účastníků mělo zejména o obavách, které má řada rozvíjejících se ekonomik z prvního zvýšení krátkodobých úrokových sazeb v USA. Tyto úroky jsou nyní na minimech těsně nad nulou.

Zástupci mladých ekonomik mají strach, že investoři se kvůli zvýšení atraktivity amerických aktiv začnou stahovat z ostatních trhů a odliv kapitálu pak povede k dalšímu poklesu měn těchto zemí. Činitelé rozvíjejících se zemí G20 požadovali, aby komuniké označilo zvýšení sazeb v USA za hrozbu pro hospodářský růst.

Komuniké podle Reuters ale jen konstatuje, že vzhledem ke zlepšeným ekonomickým vyhlídkám ve vyspělých zemích je nyní pravděpodobnější zpřísňování tamní měnové politiky. Vyzývá ale, aby jednotlivé země jasně informovaly o svých záměrech v tomto směru, aby minimalizovaly negativní vliv na ostatní.

Komuniké se pouze nepřímo zmiňuje o srpnové několikaprocentní devalvaci čínské měny. Sdělení podle Reuters také naznačuje, že G20 ji nepovažuje za konkurenční devalvaci, jejímž záměrem je podpořit vývoz z Číny.

Skupina G20 sdružuje ministry financí a guvernéry centrálních bank 19 vyspělých i rozvojových zemí světa a zástupce Evropské unie. Cílem skupiny, která má pouze konzultativní charakter, je prostřednictvím lepší výměny informací stabilizovat světový finanční systém a účinněji předcházet mezinárodním finančním a měnovým krizím.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK